Hopp til innhold

Nedbemanning i BT endte med to oppsigelser

Nedbemanningsrunden i Bergens Tidende endte med at to journalister ble sagt opp. Oppsigelsene ender trolig i retten.

Øyulf Hjertenes

SAGT OPP: To journalister fikk budskapet om oppsigelse nå rett før påske. Også en grafiker kan bli sagt opp.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– Det er et trist faktum og har ikke skjedd før i bedriftens historie, sier lederen av BTs redaksjonsklubb, Dag Idar Tryggestad, til Journalisten.

Mellom 25 og 30 stillinger måtte slankes bort etter at det ble besluttet at mediehuset skulle kutte 30 millioner kroner på driften i redaksjonen. I februar ble tallet satt til 27 årsverk og de ansatte fikk tilbud om sluttpakker.

Til sammen seks av dem aksepterte til slutt sluttpakketilbudet, mens én journalist fortsetter i jobben som før etter at ledelsen snudde i dette ene tilfellet.

To journalister som ikke aksepterte tilbudet, mottok oppsigelse sist torsdag. Det samme ser ut til å bli resultatet for en grafiker. Oppsigelsene ender trolig i Arbeidsretten.

Bergens Tidende i Krinkelkroken

TRIST: Mellom 25 og 30 stillinger må slankes bort for å kutte 30 millioner kroner på driften i redaksjonen

Foto: André Marton Pedersen

Historisk bunnivå

Ledelsen fikk inn for få søknader om sluttpakke, og ga i februar beskjed til ti ansatte om at de var overtallige og måtte søke sluttpakke, hvis ikke ville de bli sagt opp.

Avisen hadde håpt å kvitte seg med 30 redaksjonelt ansatte ved hjelp av sluttpakker. Det klarte de ikke.

– Vi er på vei over i et nytt inntektsnivå i BT og må tilpasse oss. Gode journalister som liker å jobbe her må slutte hos oss, og det er vanskelig. For avisa betyr det at vi må bli enda flinkere til å prioritere det som er viktig og vesentlig i journalistikken, sa sjefsredaktøren i BT Øyulf Hjertenes til NRK i februar da dette ble kjent.

Fjerde kuttrunde siden 2008

Bergens Tidende ligger an til å miste mellom 40 og 50 ansatte i løpet av ett år.

I november i fjor vedtok styret å kutte rundt 20 stillinger for å få ned kostnadene. Også i 2012 og 2008 måtte avisen gjennom tøffe kutt for å redusere kostnadene.