Naturvernforbundet kritiserer regjeringen for selvmotsigende reiselivsmelding

Naturvernforbundet mener det er selvmotsigende når regjeringens stortingsmelding om bærekraftig reiseliv legger opp til mer flyturisme i Norge.

Et Norwegian-fly går inn for landing på Gardermoen.

Naturvernforbundet mener det blir lite bærekraftig å øke antall internasjonale turister. Klima- og miljødepartementet mener flyturisme og bærekraft er mulig.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Regjeringen la i mars frem en stortingsmelding om bærekraftig reiseliv. Den er Naturvernforbundet ikke imponert over.

– Man snakker om bærekraft, samtidig som man snakker om å øke flyturismen og bygge flere motorveier. Bærekraftsbegrepet i meldingen blir da tomt, sier sentralstyremedlem Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet.

Synnøve Kvamme

Sentralstyremedlem Synnøve Kvamme i Naturvernforbundet.

Foto: Hardingfilm

Hun mener meldingen ikke legger til rette for bærekraftig turisme.

– Det er fokus på at man skal øke antall internasjonale turister, og de kommer med fly, som er en av de mest klimafiendtlige reiseformene vi har, sier hun.

Mener flyturisme og bærekraft er mulig

Politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet mener det er mulig å ta imot flere turister, og samtidig ha et bærekraftig reiseliv.

– Hvor mange flere turister vi skal ta imot er et vanskelig spørsmål. Vi ønsker å ta imot flere, men vi må også ha høy inntekt per turist. Vi kan ikke ha vekst på enhver bekostning, sier Frølich.

Jens Frølich Holte

MÅ KUTTE UTSLIPP: Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet forteller at de jobber med å kutte utslipp fra luftfart for å få et mer bærekraftig reiseliv i Norge.

Foto: Bjørn Stuedal / Pressebilde Klima- og miljødepartementet

– Går det an å kalle det et bærekraftig reiseliv, dersom folk kommer med fly fra andre verdensdeler?

– Det går an, men det krever at vi har reguleringen av luftfarten. Det jobber vi med er å kutte utslipp fra luftfart, og å bruke mer biodrivstoff i luftfarten, sier han.

Vil finne nye reisemåter

Både han og reiselivsnæringen ønsker mange flere flyturister til Norge.

– Verden er satt sammen slik at mennesker har lyst til å se og oppleve. Vi kan ikke sette oss på vår høye hest og si at vi får se, men du får ikke se, sier direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge.

Kristian Jørgensen

Direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Norge.

Foto: PRIVAT

– Da er vi avhengige av langdistanseflyvninger, sier reiselivsdirektøren.

Han ønsker seg en helårsturisme.

– I sum vil jeg ha langt flere til Norge, men jeg vil fylle ni måneder som er tomme, fremfor å forsøke å fylle inn flere turister på tre måneder som er relativt fulle.

Naturvernforbundet mener man må endre reisemåte.

– Flytrafikken kan ikke fortsette å øke som nå. Det finnes andre måter å reise på enn fly. Jeg tror man må satse på for eksempel togturisme og mer saktegående båter. Reisen må bli en del av opplevelsen, sier sentralstyremedlem Kvamme.