Nathan får feire 17. mai i Norge

I dag er siste dag sjuåringen fra Bergen har lovlig opphold i Norge. I siste liten kom beskjeden fra Oslo tingrett om at familien ikke trenger å frykte at politiet sender dem ut med det første.

Nathan og Jens Stoltenberg på 1. mai

1. MAI: Nathan hørte statsministeren tale på 1. mai i år. Blir det som myndighetene har bestemt er han i Etiopia neste gang det blir mai igjen.

Foto: NRK

Advokat Arild Humlen har gode nyheter til Nathan, familien hans og alle som har støttet dem.

– Vi har drøftet saken med dommeren i Oslo tingrett og regjeringsadvokatembetet og har konkludert med at det ikke er umiddelbar fare for at familien og Nathan blir pågrepet og sendt ut av landet.

Hadde frist til 16. mai

Nathan og familien hadde fått frist til i dag den 16. mai til å forlate Norge frivillig.

Det betyr at politiet i teorien kunne ha sendt sjuåringen, som er født i Norge, ut av landet på nasjonaldagen.

– Den saken er ikke prioritert med tanke på uttransportering. Foreløpig er det altså ikke noen umiddelbar risiko for at de blir sendt ut, forteller Humlen til NRK.no.

Dermed kan familien kan puste lettet ut og feire 17. mai i Arna i Bergen.

– På ingen måte i mål

Aina Heldal Bøe

Aina Heldal Bøe i den lokale støttegruppen for Nathan er klar på at de ikke er i mål enda.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Det er en stor lettelse at familien ikke trenger være redd for å bli hentet 17. mai, sier Aina Heldal Bøe i støttegruppen for Nathan.

17.30 i ettermiddag skal det arrangeres støttemarkering for Nathan. Beskjeden om at han inntil videre får bli påvirker ikke disse planene.

– Vi er på ingen måte i mål. Denne markeringen er for Nathan og alle andre i samme situasjon, og det er lignende markeringer i hele landet. Det er viktig å vise at man ikke gir opp, og at vi skal gjøre alt vi kan for at barna skal få bli i Norge, sier Heldal Bøe.

Prinsipielt viktig sak

Abinezer og Nathan

GJELDER FLERE BARN: Abinezer Tadese (6) sin historie er identisk med klassekameraten Nathans mer kjente historie. Begge er seks år, går i første klasse og har bodd hele sitt liv i Norge. Både Nathan og Abinezer har etiopiske foreldre, som har søkt om oppholdstillatelse i Norge.

Foto: Ingrid Hatlevoll / NRK

Støttemarkeringen for 7 år gamle Nathan og familien hans arrangeres i Korskirken i Bergen. Målet med støtteaksjonen er å samle inn penger til advokatutgifter nå som familien har saksøkt staten i håp om å få bli landet.

Advokat Arild Humlen forteller at det ligger mye arbeid bak saken blant annet fordi den bryter med FNs barnekonvensjon.

– Det er dårlig sammenheng mellom den praksisen som utøves på dette området og de forpliktelsene som Norge har, mener Humlen.

God 17. mai?

Nathans sak har engasjert mange. At han er født i Norge, men likevel kan bli «returnert» til Etiopia opptar også mange barn.

Moira Haukås Johnston (12) går på skole med Nathan. Hun skrev leserbrevet «God 17. mai?» i BA.

Video 12-åringen engasjerer seg for Nathan

– Jeg synes det ikke er rettferdig å sende noen til et fremmed land som er helt uskyldig. Det er helt feil. Det er det vi barn lærer at vi skal være rettferdig. Nå er ikke Regjeringen et godt forbilde, sier hun til NRK.no.

Regjeringspartiene er splittet i denne saken. Innad i Arbeiderpartiet er det også splittelse, mens SV jobber for at asylbarna skal få bli.

– Vi har veldig stor sympati med de som aksjonerer rundt om i landet. Jeg er selvsagt glad for positiv utvikling i enkeltsaker, og så er det min oppgave å jobbe for at vi kan få til endringer i praksisen vi i dag har i Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Mener praksis må endres

De rød-grønne partiene forhandlet i 2007 frem et kompromiss om at det skal legges vekt på barns tilknytning til Norge, og at dette kan gå foran såkalte invandringspolitiske hensyn.

– Vi mener praksisen de siste årene har glidd bort fra dette og blitt for streng, og vi ønsker å få den justert i en retning der barnas behov vektlegges mer. Det håper vi skal gjøre at mange av barna som nå lever i usikkerhet skal få en avklaring, sier Lysbakken.

I samme klasse som Nathan går en annen gutt som også står i fare for å bli sendt ut av landet. Møt Abinezer Tadese i videoen under:

Video Nathans klassekamerat kan bli kastet ut

ABINEZER: Nathans klassekamerat kan bli kastet ut. Reportasje fra Vestlandsrevyen 15. mars 2012.