NRK Meny
Normal

Narkotatte kan miste tillitsverv i Høyre

Politikerne som ble tatt i narkoaksjonen er fortsatt velkomne i partiet, men Høyre-ledelsen vurderer nå om de skal fratas tillitsverv. – Vi har kanskje vært naive, sier fylkeslederen.

Kenneth Stien

– NULLTOLERANSEN STÅR STERKT: Bergen Høyre-leder Kenneth Stien utenfor Høyres hus, der partiet lørdag møtes for å diskutere narkosaken.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Erik Skutle

REISER PÅ HYTTEN: Erik Skutle ber om ro etter narkosaken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Arbeidsutvalget i Bergen Høyre og leder Liv Kari Eskeland i Hordaland Høyre møttes lørdag til diskusjoner om narkoavsløringene i partiet. Verken Eskeland eller Bergen Høyre-leder Kenneth Stien ville kalle diskusjonene rundt partiets videre håndtering av saken et krisemøte.

Høyre har fått kritikk både fra andre partier og eksperter for å møte politikerne med for hard retorikk i forhold til lovbruddene det er snakk om. Eskeland sier de er «uhyre opptatt av å ta vare på dem som nå står midt oppe i denne situasjonen», mens Stien påpeker at nulltoleranselinjen står fast.

– Nulltoleransen for narkotikabruk står veldig sterkt, og styret er tydelig på at vi ønsker å videreføre den linjen. Det er det vi har agert etter, sier Stien.

Likevel er både han og fylkesleder Eskeland nå tydelige på at de totalt seks politikerne som er involverte har en fremtid i partiet.

– De er selvsagt velkomne i Høyre, sier Eskeland.

Skutle drar bort for å få ro

Ledelsen skal senere lørdag i flere møter med Unge Høyre og eventuelle foresatte. Unge Høyre i Bergen har så langt ikke kommentert saken.

– De tar dette tungt, for det er nære venner av dem som er tatt, sier Stien.

De siste dagene har vært tøffe.

Erik Skutle

Noe av det som skal diskuteres utover ettermiddagen er tillitsvervene til de mest sentrale politikerne som er tatt. Foruten stortingsrepresentant Erik Skutle, er en bystyrepolitiker og en sentral person i Unge Høyre involvert.

– De er velkomne i partiet videre, men dette med tillitsverv diskuteres fortsatt, sier Stien.

Skutle frasa seg alle partiverv timer etter at saken ble kjent torsdag. Han har med unntak av en pressemelding så langt vært sparsom med uttalelser i saken. I dag sier han til NRK at han vil forsøke å få saken litt på avstand før han kommer med flere uttalelser.

– De siste dagene har vært tøffe. Denne helgen reiser jeg på hytten for å prøve å finne litt ro. Jeg ber om forståelse fra pressen for at jeg vil forsøke å få dette litt på avstand, og at jeg ikke vil kommentere saken mer på nåværende tidspunkt, sier Skutle.

– Vi har kanskje vært naive

Liv Kari Eskeland

NAIVE: – Vi har kanskje vært litt for naive, sier fylkesleder Liv Kari Eskeland.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Dette er på ingen måte slutten på hans politiske karriere. Erik Skutle er et stort politisk talent, og det skal vi vite å ta vare på, sier Eskeland.

Hun mener likevel 24-åringen gjorde rett i å frasi seg vervene.

– Det er en vurdering som han har gjort, og slik situasjonen er nå, er nok det en rett konklusjon, sier Hordaland Høyre-toppen.

– Er det en ukultur blant unge i Høyre?

– Jeg vil si at det er en kultur blant unge som er bekymringsfull for oss som voksne. En ser ikke helt rekkevidden av dette med bruk av narkotiske stoffer. Vi har kanskje vært litt for naive i denne situasjonen, og det må vi som ledelse også ta innover oss, sier Eskeland.

Siste video

Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.
Programleiar: Tale Hauso
Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.