Hopp til innhold

Nå vil forskerne finne svaret på «geleball-mysteriet»

De mystiske «geleballene» har i sommer blitt observert langs vestlandskysten oftere enn noen gang. Nå ber forskerne om hjelp til å finne svaret på gåten.

Geleball

GELEBALL: Denne «geleballen» kom Erling Svensen over i sommer. Han er sannsynligvis en av svært få som har opplevd dette to ganger. Første gang var i 2006. – Det er ganske mye flaks, tror jeg, sier han.

Foto: Erling Svensen

– Dette er virkelig et mysterium, sier Gro van der Meeren ved Havforskningsinstituttet.

Siden starten av 2000-tallet har forskerne fått melding om totalt 17 observasjoner av de mystiske geleballene.

– Alle beskriver en stor geleklump, og i alle tilfellene er den observert på 20 meters dyp eller grunnere, sier van der Meeren.

– De er rundt en meter i diameter. Noen er helt gjennomsiktige, andre har en rød «strek» i midten, sier marinbiolog Halldis Ringvold i Sea Snack Norway.

Vi klør i fingrene etter å få tatt en DNA-analyse.

Gro van der Meeren, Havforskningsinstituttet

«Hva er nå dette her?»

Dykkeren Erling Svensen fra Egersund har observert geleballene to ganger.

– Det er ganske mye flaks, tror jeg, sier han.

Den første gangen var i 2006, i Matrefjorden utenfor Rosendal.

– Jeg tenkte "hva er nå dette her?", sa Svensen til NRK for elleve år siden.

I sommer skjedde det igjen.

– Første gangen var det et litt skremmende syn, siden jeg ikke ante hva det var. Nå var det litt annerledes, men det var likevel veldig spesielt, forteller dykkeren.

– Da jeg tok på den, var den nesten som en ballong, bare enda mer fleksibel. Du kunne bare vifte med hånden, så fikk du den til å bevege seg, som en slags geleaktig klump.

Blekksprutegg

BLEKKSPRUTEGG: Dette er eggkapsler fra en blekksprut funnet på en strand i Frankrike. De har løsnet fra underlaget etter en storm og blitt kastet på land, ifølge forskerne, som mener eggene høyst sannsynlig tilhører slekten loligo.

Foto: Halldis Ringvold

Kan være blekksprutegg

Syv av observasjonene av geleballen har blitt gjort denne sommeren. Den tilsynelatende økte forekomsten er grunnen til at forskerne nå intensiverer jakten på å finne ut hvor geleballene kommer fra.

– Det er fire-fem forskere fra Bergen, Stavanger og Trondheim som alle er blitt spurt hva dette er, forteller van der Meeren.

Halldis Ringvold

FORSKER: Halldis Ringvold, som sammen med Gro van der Meeren, Manuel Malaquias fra Naturhistorisk Museum i Bergen og Geir Johnsen fra NTNU prøver å finne svaret på «geleball-mysteriet».

Foto: Nina Tornsjø Grue

Forskerne er litt uenige, men mistenker at geleballen kan være et egg fra en blekksprut.

– Det er veldig lite vi vet om blekksprut, med de er blant de rareste eggleggerne. Vi har også diskutert dette med kollegaer i USA, Australia og Europa, sier van der Meeren.

– Er ikke «ballen» veldig stor til å komme fra en blekksprut?

– Jo, men det er kanskje ikke så rart som man skulle tro. Det er en blekksprutslekt som heter todarodes, som legger ganske store egg, så det er ikke unaturlig å tro at det kommer fra den. Men forskerne er ikke helt enige, sier Ringvold.

Det var forskning.no som først omtalte saken.

– Klør i fingrene

ber Havforskningsinstituttet om hjelp til å finne det endelige svaret. Først og fremst håper de dykkeren som kommer over geleballen neste gang kan skjære med seg en vevsprøve.

– Den trenger bare være på størrelse med et kronestykke, sier Ringvold.

– Da kan vi få svar ganske fort. For forskerne klør i fingrene etter å få tatt en DNA-analyse, sier van der Meeren.