Hopp til innhold

Nå tar Vegvesenet i bruk nødnett, også på fjelloverganger

Det skal gi Vegvesenet dekning i områder som i dag er helt eller delvis uten radiosamband.

Vinter på Hardangervidda

FULL DEKNING: Nødnettet som skal tas i bruk på seks fjelloverganger, som her på Hardangervidda.

Foto: Wenche Lien Johansen

Statens vegvesen tar i bruk det nye nødnettet i kriseorganisasjonen, som er den delen av Vegvesenet som håndterer alvorlige situasjoner, samt på seks fjelloverganger.

– Det sikrer kommunikasjonen på en langt bedre måte enn når vi er avhengig av andre radio- og sambandsløsninger og mobilnettet, hvor vi vet at det er hull og til tider dårlig dekning, sier Bjørn Vidar Saltrø, som er ansvarlig for innføring av nødnettet i Statens vegvesen, til NRK.

På utsatte fjelloverganger

Fjellovergangene Hardangervidda (riksvei 7), Hol-Aurland (fylkesvei 50), Vikafjellet (riksvei 13) og Bekkarfjord-Hopseidet (fylkesvei 888) er i dag enten helt uten radiosamband, eller det er store mangler.

– Nødnettet skal sikre en god kommunikasjonsløsning for det personellet som er driftsoperatører, og som driver med snøbrøyting og veivedlikehold på disse strekningene. Vi trenger et robust radiosamband som fungerer både i det daglige og i kriser, sier Saltrø.

Låner radioterminaler

Vegdirektoratet låner derfor 30 radioterminaler fra Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) slik at det blir mulig å kommunisere over det nye nødnettet på disse fjellovergangene allerede i høst.

– Vi jobber intenst med å få inn utstyr og få på plass alt det formelle, så vi håper å få det etablert på de første fjellovergangene i løpet av et par uker, sier Saltrø.

På sikt er det et mål å innføre nødnettet også på andre fjelloverganger.

– Nå skal vi ta det i bruk på disse fjellovergangene først, høste erfaring og bruke den til å vurdere hva vi gjør videre. Men det er klart at nødnettet som kommunikasjonsmiddel er interessant for oss, sier Saltrø.

Ordfører: – Gledelig

Ordfører Anved Johan Tveit i Eidfjord kommune, som Hardangervidda strekker seg gjennom, gleder seg over at det nå bli bedre dekning i områder som i dag til tider har dårlig dekning.

– Vi har en del soner som har vært utfordrende, og er selvsagt glad for alle tekniske forbedringer som kan gjøre hverdagen litt enklere, sier Tveit.