NRK Meny
Normal

Nå tar Vegvesenet i bruk nødnett, også på fjelloverganger

Det skal gi Vegvesenet dekning i områder som i dag er helt eller delvis uten radiosamband.

Vinter på Hardangervidda

FULL DEKNING: Nødnettet som skal tas i bruk på seks fjelloverganger, som her på Hardangervidda.

Foto: Wenche Lien Johansen

Statens vegvesen tar i bruk det nye nødnettet i kriseorganisasjonen, som er den delen av Vegvesenet som håndterer alvorlige situasjoner, samt på seks fjelloverganger.

– Det sikrer kommunikasjonen på en langt bedre måte enn når vi er avhengig av andre radio- og sambandsløsninger og mobilnettet, hvor vi vet at det er hull og til tider dårlig dekning, sier Bjørn Vidar Saltrø, som er ansvarlig for innføring av nødnettet i Statens vegvesen, til NRK.

På utsatte fjelloverganger

Fjellovergangene Hardangervidda (riksvei 7), Hol-Aurland (fylkesvei 50), Vikafjellet (riksvei 13) og Bekkarfjord-Hopseidet (fylkesvei 888) er i dag enten helt uten radiosamband, eller det er store mangler.

– Nødnettet skal sikre en god kommunikasjonsløsning for det personellet som er driftsoperatører, og som driver med snøbrøyting og veivedlikehold på disse strekningene. Vi trenger et robust radiosamband som fungerer både i det daglige og i kriser, sier Saltrø.

Låner radioterminaler

Vegdirektoratet låner derfor 30 radioterminaler fra Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) slik at det blir mulig å kommunisere over det nye nødnettet på disse fjellovergangene allerede i høst.

– Vi jobber intenst med å få inn utstyr og få på plass alt det formelle, så vi håper å få det etablert på de første fjellovergangene i løpet av et par uker, sier Saltrø.

På sikt er det et mål å innføre nødnettet også på andre fjelloverganger.

– Nå skal vi ta det i bruk på disse fjellovergangene først, høste erfaring og bruke den til å vurdere hva vi gjør videre. Men det er klart at nødnettet som kommunikasjonsmiddel er interessant for oss, sier Saltrø.

Ordfører: – Gledelig

Ordfører Anved Johan Tveit i Eidfjord kommune, som Hardangervidda strekker seg gjennom, gleder seg over at det nå bli bedre dekning i områder som i dag til tider har dårlig dekning.

– Vi har en del soner som har vært utfordrende, og er selvsagt glad for alle tekniske forbedringer som kan gjøre hverdagen litt enklere, sier Tveit.

Siste video

Slik forbereder Bergen Filharmoniske Orkester seg på 30 timer Grieg live.
Programleder: Mariann Reikerås