NRK Meny
Normal

Nå skal flere asylmottak tømmes og stenges

LANDÅS MOTTAK (NRK): Hver fjerde asylsøker har i løpet av året «forsvunnet» fra norske asylmottak. Nå starter UDI jobben med å stenge mange av de ordinære mottakene.

Georg Mevold

– TRIST: – Det er trist at vi må legge ned. Vi føler vi har fått det bra til her, og tilbakemeldingene er at både beboere og ansatte trives godt, sier Georg Mevold, leder for Landås mottak i Bergen.

Foto: Mette Anthun / NRK

I juli bodde 21.708 personer på norske asylmottak. Det er 25 prosent færre enn i januar, da UDI nettopp hadde lagt bak seg sin mest hektiske høst noensinne.

– Det kom like mange asylsøkere på én uke i fjor som det har kommet i hele år. Vi gikk fra «all time high» til «all time low» med et knips, sier Atle Berge, nylig avgått direktør, nå seniorrådgiver, i UDI Region Vest.

I fjor jaktet UDI desperat på mottaksplasser. Nå må vi tilbake til 1997 for å finne færre asylankomster enn i 2016.

– Dersom asylankomstene holder seg lave, vil vi initiere en større nedbygging av mottakskapasiteten i løpet av høsten, sa UDI-direktør Frode Forfang i juli.

Nå er det arbeidet i gang.

Laster innhold, vennligst vent..

UDI: – Må redusere kraftig

Så langt i år er 3573 tilleggs- og opsjonsplasser borte, og flere tusen akuttinnkvarteringsplasser er lagt ned eller i ferd med å bli det. Men overkapasiteten, som i juni var på 12.000, er fortsatt stor.

De regionale UDI-kontorene har nå fått i oppdrag å gjennomgå alle de ordinære 244 norske asylmottakene og bestemme hvilke som skal stenges.

– Med de vedvarende lave asylankomstene i sommermånedene, ser vi at det nå ligger an til at vi må legge ned hele asylmottak og redusere antall mottaksplasser kraftig, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg.

Asylsøker på vei ut av Landås asylmottak

TØMMER MOTTAKENE: En rekke norske mottak blir nå stengt, som her på Landås i Bergen, eller må redusere i antall plasser.

Foto: Mette Anthun / NRK

Hvert fjerde kan forsvinne

I Region Vest forventer direktør Stig Arne Thue å legge ned rundt ti av 43 ordinære mottak i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Noen må legge ned. De fleste vil bestå, men med redusert antall plasser.

Elleve akuttinnkvarteringer er også vedtatt stengt i regionen. Blant dem Landås mottak i Bergen, som har 635 plasser, men i dag bare 58 beboere.

– Det er trist at vi må legge ned. Vi føler vi har fått det bra til her, sier mottaksleder Georg Mevold.

Laster innhold, vennligst vent..

Flyttet hundre enslige mindreårige

Nedleggingene av de midlertidige mottakene har blant annet ført til at hundre enslige mindreårige i regionen har måttet flytte i sommer.

Stenging av mottak betyr også at ansatte mister jobben, og at kommuner og næringsdrivende mister inntekter.

Thune, som kommer fra rådmannsjobb i Sund utenfor Bergen, mener nedbyggingen er spesielt synd for de frivillige som har engasjert seg i kommunene og beboerne som må flytte.

– Flytting kan gi ekstra belastninger for beboerne, men vi forsøker å gjøre det så smidig som mulig. De enslige mindreårige har vi jobbet raskt med å flytte i sommer, slik at de kommer på plass i sitt nye miljø i god tid til skolestart, sier Thune.

Tomme senger på Landås asylmottak

TOMME SENGER: Disse sengene ble det aldri bruk for på Landås mottak, som ligger i den gamle lærerhøyskolen i Bergen. Mottaket hadde 635 plasser, men fikk aldri mer enn 417 beboere. Nå er tallet nede i 58, og fortsatt synkende.

Foto: Mette Anthun / NRK

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.