NRK Meny
Normal

Nå skal det bli slutt på cruisekaos i Bergen

Byrådet i Bergen vil ha slutt på cruisekaoset. Nå prøver de å spre anløpene og utvide sesongen for Norges største og travleste cruisehavn.

Gigantskip på havnen i Bergen

GIGANTER: Tusenvis av turister inntar Bergen sentrum samtidig. Nå vil byrådet spre dem over en lengre sesong.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Enkelte sommerdager er det så tett med turister i Bergen sentrum at det er vanskelig å ta seg frem.

– Noe må gjøres. Det er kun stress. Du har ikke tid til å snakke med kundene. Du blir irritert av å gå på jobb, for det er folk over alt, forteller Anne-Li Hanf i suvenirbutikken Audhild Viken på Bryggen.

Det er få turister i butikken nå, men i høysesongen kan det noen dager bli for travelt. Det skjer når seks cruiseskip ligger til kai på samme dag. Da er det fullt i Bergen sentrum.

Anne-Li Hanf Audhild Viken

STRESS: For suvenirbutikken Audhild Viken på Bryggen er cruiseturistene viktige. Den beste løsningen for alle parter er om de spres mer utover både i høysesongen og ellers i året, mener Anne-Li Hanf. – Da har vi også bedre sjanse til å ta oss av kundene, sier Hanf.

Foto: Siri Løken / NRK

Anløpene skal spres

Nå vil byrådet ha slutt på det verste cruisekaoset om sommeren.

– Det vi så i sommer, var at det er enkelte attraksjoner der det rett og slett blir overfylt, sier byråd for klima, kultur og næring i Bergen, Julie Andersland (V).

Bergen er landets største cruisehavn. De siste årene har det vært en kraftig vekst i cruisetrafikken. Men mens det 28 dager i høysesongen sist sommer ikke var et eneste cruiseskip i havnen, var det andre dager opptil seks skip som lå ved kai.

Nå skal anløpene spres mer utover, ifølge Andersland.

– Vi ser at det er enkelte dager i høysesongen nesten ikke er cruiseanløp, og vi ser at sesongen er kort. Vi ønsker, i samarbeid med Bergen reiselivslag og havnen, å sette et tak på hvor mange cruiseturister Bergen kan ha per dag. Rett og slett for at det ikke skal bli helt overfylt, sier byråden.

Julie Andersland

BYRÅD: Julie Andersland lover å få slutt på cruisekaoset.

Foto: Siri Løken / NRK

– Situasjonen har kommet ut av kontroll

Cruisestrategien for Bergen behandles i komité for byutvikling i dag. Komiteen skal diskutere flere klimatiltak og krav om fossilfrie cruiseskip innen 2030.

Det er ikke bare Bergen som har utfordringer. Dersom cruiseveksten i Norge fortsetter i samme tempo som i dag, kommer tallet på cruisepassasjerer til å dobles frem mot 2039, ifølge Transportøkonomisk institutt.

– Situasjonen har de siste årene kommet ut av kontroll, sier listetopp for Miljøpartiet De Grønne i Hordaland, Arild Hermstad.

Hermstad er glad for at cruiseanløpene i Bergen skal spres mer utover, men helst ville han hatt langt færre cruiseskip til byen.

– Vi blir nødt til å sette en grense for hvor mange skip som skal inn. Vi kan risikere å ødelegge Bergen som turistby hvis situasjonen får utvikle seg, sier Hermstad.

Siste video

Tusenvis av nye målinger fra privatpersoner gjør Yrs værvarsel bedre.
Unike bilete av den første villreinen som vart funne med skrantesjuke (CWD) i Nordfjella.
Programleder: Mariann Reikerås