Hopp til innhold

Nå er Taiman på vei til Irak

Taiman Agid Fatah (27) fraktes ut av Norge etter 13 år i landet. Støttespillerne fortviler, men gir ikke opp. – Vi kjemper til det siste, sier advokaten.

Taiman Fatah

SENDES UT: Taiman Agid Fatah ble hentet på Trandum mandag morgen for å bli sendt ut av landet.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

støtte hoved

VISTE STØTTE: Taiman-saken har engasjert mange i Bergen, som synes det er urimelig at den 27 år gamle kurderen sendes ut av Norge – 13 år etter at han kom til landet.

I dag tidlig ble Taiman Agid Fatah hentet av politiet på Trandum transittmottak og kjørt til Gardermoen.

– Han satt i en politibil, og var lenket fast med håndjern både på armer og bein. Da jeg fikk beskjeden, ble det opplyst at flyet skulle gå om en time, sier Fatahs advokat Asgeir Thomassen.

Etter at Taiman ble pågrepet i Bergen 29. januar, klaget advokaten. Utlendingsnemnda hastebehandlet saken, og kom frem til at det ikke var nye opplysninger som tilsa at 27-åringen skulle få bli i landet.

Stevner staten

Dermed ble han fraktet til Gardermoen for å sendes til Irak. Thomassen leverte straks en stevning til Oslo tingrett i håp om å stanse flyet.

– Vi har brakt saken inn for Oslo tingrett. Stevningen går ut på at de vedtakene som er gjort i saken skal kjennes ugyldige. Det er også lagt ned påstand om at han skal få bli i landet til saken er rettskraftig avgjort.

Oslo tingrett bekreftet overfor NRK at de hadde mottatt stevningen, men rakk aldri å behandle den før flyet tok av. Ved 15.30-tiden får NRK bekreftet at Fatah er fraktet ut av landet.

– Jeg snakket med ham for et kvarter siden, og da satt han i Nederland. Han hadde fortsatt på seg håndjern, men virket fattet. Nå frakter de ham vel videre til Bagdad, sier Thomassen.

– Ingenting tilsa at han burde få bli

Mor og bror Taiman Fatah

FAMILIEN: Moren Amina og broren Nechirvan har så vidt fått snakket med Taiman på telefon fra Trandum transittmottak. – Han har det ikke bra, sier de.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Taiman Agid Fatah kom til Norge fra Irak som 14-åring, men fikk avslag på oppholdssøknaden mens flere av familiemedlemmene fikk bli. Støttegruppen mener tilknytningen til riket, at store deler av familien er her, og Taimans psykiske helsetilstand bør gi ham opphold.

UNE har på sin side vist til at helsetilstanden ikke er så alvorlig at han ikke kan sendes ut, og vurderer det også som skjerpende at Fatah har oppholdt seg lenge ulovlig i Norge.

– Denne saken har ikke noe å gjøre med den debatten som nå pågår om lengeværende asylbarn. Taiman fylte 18 år i 2004, etter drøyt tre år i Norge, og det var ingenting da etter regler og praksis som tilsa at han burde fått en tillatelse ut fra den tilknytningen han da hadde, sier seksjonssjef i UNE, Iselin Ryeng-Lande.

– Det at han nå har vært her over ni år etter at han ble voksen, er ikke en tilknytning som gir grunnlag for en tillatelse. Tvert imot har det langvarige ulovlige oppholdet medført at han er ilagt et innreiseforbud til Norge, sier Ryeng-Lande.

– Dette er brutalt

Hun avviser også inntrykket hun mener er skapt av at hele familien unntatt Taiman fikk bli.

– Da moren hans og seks yngre søsken ble innvilget familiegjenforening med faren i 2005, stemmer det ikke at han var den eneste som ikke fikk. Totalt var de 13 søsken, hvorav flere var igjen i hjemlandet, og det var også en to år eldre bror her i Norge som fikk avslag samtidig med Taiman, sier Ryeng-Lande.

UNE bekrefter at utsendelsen av Taiman ikke har hatt utsatt iverksetting mens de har sett på saken på nytt. Utsendelsen kommer likevel raskere enn støttegruppen hadde ventet.

– Dette er brutalt. Vi tolket det slik at Taiman nå skulle få en ny runde med en litt grundigere behandling der man tok innover seg ny informasjon. Det har vært et tydelig og klart engasjement politisk og fra folket, om at man har trådd over rimelighetens grenser i denne saken. Når de likevel trosser det og sender ham ut så raskt, tolker jeg det som et ønske om å vise styrke og å sette hardt mot hardt, sier Rudi Bakken, som har ledet Taimans støttegruppe.

Stolt-Nielsen: – En trist dag for Bergen

Ragnhild Stolt-Nielsen (H)

TRIST: En trist dag for Bergen, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

Foto: Vidar Gudvangen

Saken har ført til en rekke støttemarkeringer både i Bergen og Oslo. Mandag kveld er det planlagt en støttekonsert i Bergen. Torsdag ble det kjent at Espen Anderson, nemndmedlem i UNE, trekker seg fra vervet i protest mot det utfallet som Taimans asylsøknad fikk.

– Dette strider mot min samvittighet. Dersom man mener at Taiman ikke har god nok grunn for å få bli i Norge, så forstår jeg ikke hvordan noen som helst har grunnlag for å bli. Det er en grusom avgjørelse fra UNEs side, sa Anderson til NRK.

Den 27 år gamle kurderen får også nær tverrpolitisk støtte i Bergen. Før helgen sendte samtlige gruppeledere i Bergen bystyre, med unntak av Frps Tor A. Woldseth, et brev til justisminister Anders Anundsen (Frp) med krav om at UDI og UNE må gå gjennom saken på nytt. Det samme har SVs stortingsrepresentant Karin Andersen bedt om.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) har mottatt nyheten om at utsendelsen er iverksatt.

– Mest av alt er det for meg uforståelig at en 14-åring ikke blir inkludert i den samme familiegjenforeningssaken som resten av familien. Det er en trist dag for Taiman og en trist dag for Bergen. Vi engasjerte oss tverrpolitisk for å be om fornyet behandling av hans sak. Jeg konstaterer at så ikke kommer til å skje, sier hun.

– Står på til alt håp er ute

Advokat Asgeir Thomassen reagerer på manglende informasjon i forkant av iverksettelsen, og er dessuten klar på at han mener UNE ikke har tatt nok hensyn til det som skjedde da Taiman kom til Norge.

Han har blitt stående på perrongen og sett på at de har blomstret, mens han har utviklet en depresjon.

Asgeir Thomassen, Taimans advokat

– Han kom hit som 14-åring. Det var ikke hans valg, det var foreldrene som flyktet fra Irak og den situasjonen som var der på den tiden. Foreldre og søsken har blitt norske statsborgere. Han har blitt stående på perrongen og sett på at de har blomstret, mens han har utviklet en depresjon som følge av at han ikke har hatt noe å gjøre, sier Thomassen.

Fatah har tidligere blitt utvist med varig innreiseforbud til Norge. I den ferske behandlingen av saken er dette redusert til fem år. Det er en mager trøst for støttespillerne.

– Hvor stort er håpet om å få ham tilbake?

– Vi står på til alt håp er ute, og kjemper til det siste. Jeg vil fokusere på de mulighetene som er, sier Thomassen.