NRK Meny
Normal

Nå kan megabussene havne i Åsane

De miljøvennlige XXL-bussene på linje 9 har nesten ikke passasjerer. Nå vil fylkesordføreren ha bussene over på de sterkt belastede strekningene til Åsane.

Megabuss

SKIFTER BEITE: Denne bussen måler nesten 24 meter og går på biogass. Nå skal den trolig frakte passasjerer til og fra Åsane.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Vi ser at det er ledig kapasitet på linje 9. Nå vil vi søke om dispensasjon for å bruke maksibussene på andre ruter, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) til NRK.

Lavere behov enn antatt

Åsane står fremst i køen. Både linje 3 og 4 har svært mange passasjerer og behov for større kapasitet, mens behovet for avlastning for Bybanen mellom Bergen sentrum og det nye høyskolebygget ikke har vært så stort som først antatt.

– Derfor vil vi søke om dispensasjon for å bruke bussene på rutene til Åsane, sier Nilsen.

Fylkeskommunen har bestilt en gjennomgang av all kapasitetsutnyttelse av bussene i Hordaland, og Nilsen forteller at undersøkelsen vil føre til tilpasning av rutetilbudet.

Delfinansiert av EU

De to store biogassbussene på linje 9 er del av et internasjonalt utprøvingsprosjekt og er delfinansiert av EU og Transnova.

Begge bussene, som er bygget i Belgia, er nesten 24 meter lange med to ledd. I Malmö går det 15 tilsvarende busser.

Bussene skal nå snart til Belgia for en ombygging som vil gjøre bussene bedre egnet til å kjøre på glatt føre. Først i november er de tilbake på bergenske veier.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo