Nå kan du gå til Trolltunga i Google

Turen til Trolltunga og flere andre norske turistmål er nå tilgjengelige i Google Streetview Nature. Dermed kan turister sjekke traseen før de legger ut på tur. Håpet er at det skal gi færre redningsaksjoner.

Googlemann på Trolltunga

GOOGLE-MANNEN: Målet er å sende «kartmannen» i Googles kartverktøy til skogs og over fjell og vidder. Store deler av veinettet i den vestlige verden er allerede fanget av Google Streetview.

Foto: visitodda.com/Odda kommune

– Dette er spektakulært! Det er fantastisk altså, sier kultursjef Lage Thune Myrberget i Odda kommune.

Han lener seg mot skjermen, og titter utfor spissen av Trolltunga og 700 meter rett ned i Ringedalsvatnet.

– Nå står vi jo ute på Trolltunga. Hvis vi snur oss så ser du en kar som står og filmer og det er meg. Jeg fikk være med Google på hele turen da vi gikk med Google-kula og filmet, sier Myrberget og ler. Akkurat nå sitter han egentlig i en kontorstol.

VIDEO: Odda kommunes video av da de inviterte Google til Trolltunga.

Utvider video-tilbudet med mange norske fjellturer

I tillegg til Trolltunga-turen, er mange andre turer nå også tilgjengelige i Google Streetview Nature:

Låner ut utstyret til dem som har en tur

– Trolltunga er et helt spektakulært område. Akkurat nå har vi bilder fra Odda-området og Telemarkskanalen, men flere destinasjoner er på vei ut, sier pressesjef i Google Norge, Helle Skjervold.

Tanken bak nyvinningen er å la mennesker dele naturskatter fra sine hjemtrakter med brukere over hele verden.

– Da vi så responsen etter lanseringen av ryggsekken, gjorde vi den tilgjengelig for utleie. Dette er en dugnad, som vi lar brukere gjøre frivillig.

Hvem som helst kan søke om å få låne kamerasekken og ta bilder av sitt nærområde. Den ambisiøse visjonen er å fange alle norske stier og turveier i kartet, men enn så lenge er kapasiteten den største utfordringen.

– Vi får inn langt flere søknader enn det vi har kapasitet til å ta unna.

Google-mann på Trolltunga

TRYGGERE: Google Norge mener den nye kartfunksjonen skaper en dimensjon for reisende, som kan komme myndigheten til gode. Bildene gir et mer helhetlig inntrykk, både når det gjelder terreng og hvordan stien utvikler seg.

Foto: visitodda.com/Odda kommune

– Opplev turen før du kommer

For Odda kommune er Trolltunga en turistmagnet, men også en utfordring. Bare i fjor var det 40 redningsaksjoner i Trolltunga-området. Dårlig skode turister, med for lite klær og mat må stadig reddes ned fra høyfjellet.

Kultursjef Lage Thune Myrberget i Odda kommune

INVITERTE PÅ TUR: Kultursjef Lage Thune Myrberget kontaktet selv Google etter å ha lest en artikkel om Google-ryggsekken stappet med teknologi.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Tenk på turister i Australia, Kina, USA, Canada, som har lyst til å komme hit. Dette gir dem en helt unik mulighet til å oppleve turen mens de planlegger. Her får de sett hvor utfordrende den første kilometeren, opp Brakufsa er, sier Lage Thune Myrberget.

På Google er det alltid fint vær, men slik er det ikke i virkeligheten.

– Vi kan jo også håpe at de som kommer ut for uhell er bedre forberedt og lettere kan beskrive hvor de er.

Kultursjefen i Odda fikk låne Google-utstyret etter at Trolltunga-turen var filmet.

– Da gikk vi helt amok. Vi har gått opp alle mulige småturer og sidegater i Odda sentrum også. På steder som mange oddinger ikke har vært.