Nå går strøbilene over på plan B

Vinterveiene har gitt utfordringer i hele dag, og nå fryser det på. Strøbilene i området rundt Voss prøver ny ammunisjon i kampen mot isete veier.

Vallaheiane snøkaos

VOGNTOG STÅR FAST: Disse vogntogene kjørte seg fast ved Vallaheiane i Bergen tidligere mandag. I ettermiddag kommer flere meldinger om vogntog som har kjørt seg fast.

Foto: Sigurd Hamre / NRK

Nedbør i form av snø, sludd og hagl har ført til glatte veier og vanskelig føre over store deler av Hordaland mandag. I løpet av dagen har flere veier blitt stengt og gjenåpnet, og det har også vært flere trafikkuhell.

I ettermiddag og kveld kommer en rekke nye meldinger om at vogntog har kjørt seg fast:

  • Mellom Trengereid og Gullbotn på fv. 7 har et utenlandsk vogntog med sommerdekk ved 17.30-tiden kjørt seg fast i den bratte bakken. Vogntoget har ved 18.30-tiden kommet seg videre.
  • Ved Seljestad i Odda har fem vogntog kjørt seg fast, melder politiet ved 17.45-tiden. Veien er ikke stengt.
  • I Husavik i Austevoll har en lastebil/trekkvogn med sommerdekk parkert på grunn av glatt føre.
  • Mellom Vinje og Oppheim på E16 har flere vogntog kjørt seg fast. Det skal være mulig å passere, men det er svært glatt på veien.
  • Ved Dalbergtunnelen i Måbødalen på rv. 7 i Eidfjord har det vært en ulykke i forbindelse med pålegging av kjetting, melder 110-sentalen klokken 18.35. Veien åpnet igjen ved 20.30-tiden.

– Det fryser på flere steder

Politiet rykket ut til Måbødalen og Trengereid for å bistå det utenlandske vogntoget, mens mannskaper fra Statens vegvesen undersøker kjøreforholdene i Odda.

– Sjåføren i Måbødalen hadde forstuet en fot i forbindelse med at han hadde stanset for å legge på kjetting. Vi vet ikke om han har sklidd eller om det har vært bevegelse i vogntoget, sier politiets operasjonsleder Kjersti Eidsnes.

Vegvesenet forventer flere meldinger om vinterfaste vogntog utover kvelden.

– Nå kryper temperaturen nedover, og vi får et skifte. Flere steder fryser det på, og særlig på sideveier og mindre fylkesveier kan det bli glatt, sier trafikkoperatør Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen.

Han oppfordrer spesielt bilister som ferdes utenfor europaveiene til å vise varsomhet.

– Entreprenørene har vært i full sving siden i dag tidlig, og er fortsatt ute, men det er jo hovedveiene og europaveiene som blir tatt først. Så folk må passe på, sier Sleire.

Ved 21-tiden har Vegtrafikksentralen fått en rekke meldinger om glatte veier i området rundt Voss. Flere vogntog har blitt stående bom fast.

– Det er veldig mye «trøkk» i det området nå. Det er isete og vanskelige kjøreforhold både på E16 og rv. 13. Nå har entreprenøren byttet fra salt til sand, i håp om bedre friksjon, sier Sleire.

Følg utviklingen hos NRK Trafikk, og her: