Hopp til innhold

Nå er dokken Churchill «bygget» borte fra bybildet

BERGEN (NRK): Tidlig torsdag morgen forsvant det historiske landemerket fra verftsområdet på Laksevåg.

Flytedokken i verftsområdet har preget Bergen i tiår. Se øyeblikket da den forsvant fra Laksevåg.

SE VIDEO: Se flytedokken forsvinne fra Laksevåg. Videoen du ser er i dobbel hastighet.

Etter over 200 år med skipsverftsdrift på Laksevåg, var det tidlig torsdag morgen et historisk øyeblikk i bydelen i Bergen.

Da forsvant den 105 år gammel flytedokk fra bybildet og verftsområdet ved Puddefjorden og Byfjorden.

Det skjedde godt etter skjema, da dokken egentlig skulle slepes bort onsdag kveld. Et halvt døgn kom slepet i gang klokken 07.45.

– Vi hadde noen utfordringer i natt med den siste ankerfortøyningen på dokken. Da måtte vi ned med dykker og en fjernstyrt ubåt. Etter en pause i natt, kom vi i gang igjen, sier prosjektsjef i CCB, Sveinung Vethe.

Rundt klokken 09.30 passerte dokken under Askøybroen. Målet er Ågotnes og CCB-området, der dokken skal få nytt liv.

Flytedokk fra Laksevåg på vei forbi Hjelteskjæret

PÅ VEI: Her er flytedokken på vei mot Sotra, avbildet i Hjeltefjorden.

Foto: Irene Walle

Hemmelig pris

Selve dokken ble ferdigstilt i 1912, bygget i Storbritannia for å ruste til 1. verdenskrig. Winston Churchill var da britisk marineminister, og bestilte dokken, forteller Asbjørn Algrøy, som eier skipsverftet på Laksevåg.

Algrøy forteller at flyttingen av dette er et endelig punktum for skipsverftsdriften på Laksevåg.

– Det er noen bedrifter som fortsatt leier kaier på Laksevåg, men det er ingen verft. Den gamle damen går nå til Ågotnes, hvor det etableres et verftsmiljø. Det er utenkelig å bygge opp igjen noe her som skal konkurrere, sier han.

Prisen kan han ikke gå ut med.

CCB på Ågotnes har drevet med reparasjoner på rigger, og vil nå gjøre det samme på skip, forteller administrerende direktør i CCB, Kurt Andreassen.

– Vi skal bruke den stort sett til det den har vært brukt til på Laksevåg. Det er et hull i markedet nå, og vi vil plukke opp ballen ved å tilby reparasjoner på rigger, sier Andreassen.

Dokken på Laksevåg skal flyttes

FLYTEDOKK: Rolf Sverre Zakariassen kan ikke nøyaktig tallfeste når den første dokken kom, men sier at det har vært skipsverftsdrift på Laksevåg helt siden 1805.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Mye krigshistorie i området

Dokken havnet først i Bergen i 1994, men Laksevåg har en langt lengre historie med skipsverft og dokker.

– Flytedokkene på Laksevåg har preget bybildet på mange måter. Da dokken lå tom, visste vi at behovet for arbeidskraft ikke var til stede i øyeblikket. Men var det båt inni dokken, var det et mer positivt bilde som kom frem, sier Rolf Sverre Zakariassen, tidligere formann i Laksevåg kulturhistoriske forening.

Det har vært flere flytedokker på stedet. Den forrige kom i 1934. 11. september 1944 ble den senket av britiske ubåter, hvorpå britene brukte etterretningsinformasjonen fra angrepet til å planlegge et nytt.

4. oktober bommet bombeflyene grovt på den tyske ubåtbunkeren i Laksevåg. 193 sivile mistet livet, deriblant 61 skolebarn på Holen skole.

Etter krigen ble den dokken hevet og på nytt tatt i bruk, før den ble erstattet av dagens, som nå er borte.

Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo

SE VIDEO: Hele slepejobben på Laksevåg på 40 sekunder. Foto/redgiering: Tim Wassmo.