NRK Meny
Normal

Nå er det historisk lave strømpriser

Strømprisen vil i natt ligge på tre øre per kWh enkelte steder i landet. – Den bør ligge på 25 øre per kWh, mener kraftselskap.

Opo-elva i Odda

FLOM GIR LAV STRØMPRIS: Strømprisene i Norge er rekordlave. I løpet av den siste uken har snøen i Sør-Norge smeltet i rekordfart. Flomsituasjonen gjør at strømprisene blir ekstra lave, sier Henriette Birkelund i NVE. Her fra Opo i Odda.

Foto: 03030-tipser

Oluf Ulseth, energi norge

UNORMALT: – Det er lenge siden strømprisene har vært så lave som nå, sier administrerende direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth.

Foto: Johnny Syversen

– I løpet av natten vil strømprisen ligge i underkant av tre øre kilowattime i Sør-Norge. Det er historisk lavt, sier administrerende direktør i Energi Norge, Oluf Ulseth.

Han viser til tall fra NordPool Spot, som viser at markedsprisen for strøm i Sør-Norge natt til torsdag vil ligge i underkant av tre øre per kilowattime. Senere på dagen vil prisen stige til 5,15 øre per kilowattime.

Sist strømprisen var så lav var i slutten av oktober i fjor, da markedsprisen i Sør-Norge havnet på litt over fem øre.

– Det er ikke uvanlig at strømprisen i noen perioder ligger svært lavt, men det er ikke ofte de er like lave som nå, sier Ulseth.

Ekstra lave priser

Kraftselskapet BKK i Bergen mener situasjonen er helt unik.

– I dag selger vi strøm for rundt syv øre per kilowattime. Man skal langt tilbake i tid for å se så lave strømpriser som vi har nå, sier Erik Spildo, divisjonssjef i BKK produksjon.

En kald vår med sen snøsmelting gjør at strømprisene er lavere enn normalt.

– Det er fortsatt er lagret mye energi som snø i høyfjellet. At strømprisene er lave til tross for at det er lite vann i magasinene, skyldes forventninger om høyt tilsig gjennom sommeren, sier Henriette Birkelund, førstekonsulent i NVE.

I løpet av den siste uken har snøen i Sør-Norge smeltet i rekordfart. Flomsituasjonen gjør at strømprisene blir ekstra lave.

– I flomperioder ser man at det blir ekstra lave priser fordi den uregulerte produksjonen er høy, sier Birkelund.

– Unormalt

Strøm

LAV STRØMPRIS: En kald vår og sen snøsmelting gjør at kraftselskapene kan tilby ekstra lave strømpriser.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

De rekordlave strømprisene er stikk i strid med strømselskapenes egne spådommer. BKK er bekymret for at prisene vil holde seg lave utover høsten og at det vil gå utover deres lønnsomhet.

– Det er unormalt at vi har så lave priser over så lang tid. Kraftprisen bør ligge på 20-25 øre per kilowatttime og ikke 7,3, men den sene snøsmeltingen gjør at vi vil ha en lav pris på strøm ut i august, sier Spildo.

– Får vi en våt og regnfull høst, er jeg redd kraftprisen vil være lav enda lenger, legger Spildo til.

Ulseth i Energi Norge sier til NRK at det er sjeldent strømprisene holder seg så lave over lengre tid.

– Det vil jeg si er historisk i seg selv. Vi er bekymret, men det er også på grunn av det langsiktige bildet i bransjen.

Lavere strømregning

Spildo sier at folk flest vil få en lavere strømregning i sommer enn normalt.

– Hvor stor regning folk får, vil variere i forhold til strømbruket. Det er viktig å presisere at kraftprisen bare er en liten del av regningen man får. Avgifter til staten på folkekraft skal betales, i tillegg til nettleien som ikke er styrt av kraftprisen.