NRK Meny
Normal

Nå blomstrer «Norges flotteste hage» igjen

I mange år lå den brakk. Nå blomstrer renessansehagen på Stend hovedgård akkurat som den gjorde for 150 år siden.

Gå til forsiden

Se den fantastiske hagen på Stend

Hagen på Stend

Se den fantastiske hagen på Stend

15 bilder

  Den historiske Hagen ved Stend hovedgård ble på 1800-tallet omtalt som landets vakreste. Nå står den igjen i full blomst.

  – Hagen har blitt en perle! Nå gjelder det bare å følge opp med tilstrekkelig vedlikehold. Vi har allerede åpen gård, og ønsker å tilrettelegge for at publikum skal spasere rundt i hagen, sier rektor Magnus Vaktskjold på Stend videregående skule til NRK.

  Det er ingen selvfølge at hagen har gjenoppstått i så vakker tilstand.

  Selv om vi ikke har tid til å bruke saks og ljå, er hagen såpass striglet og perfeksjonert at vi bruker snorer for å få symmetrien på plass.

  Tommy Michelsen, gartner

  Bygget opp fra grunnen

  I nærmere hundre år har hagen stått til forfall uten skikkelig vedlikehold. Nå er det gjort et stort løft og brukt millionbeløp for å sette hagen tilbake i original stand.

  Bak prosjektet står Hordaland fylkeskommune, som har hatt mange gode hjelpere, blant annet Tommys Hage & Anlegg AS.

  – Vi vedlikeholder på gamlemåten. Selv om vi ikke har tid til å bruke saks og ljå, er hagen såpass striglet og perfeksjonert at vi bruker snorer for å få symmetrien på plass. Prosessen har vært både lærerik og krevende, sier gartner Tommy Michelsen til NRK.

  Gartner på Stend hage

  FULLDAGS JOBB: 32 timer ukentlig bruker gartner og hageekspert Daniel Szopko på å holde hageområdet i tipp topp stand.

  Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

  Fant gamle tegninger

  Etter flere år med skanninger, utgravninger og planting er hagen blitt et imponerende skue for publikum, og fremstår nå tilnærmet slik den gjorde i 1866.

  – Vi er to personer som er her to fulle dager hver uke. Ute i Europa er det mange slike renessansehager, men det er kanskje ikke så mange som venter å finne en her. Folk blir overrasket, glade og synes å slappe godt av når de kommer hit, sier gartner Daniel Szopko.

  Han kommer fra Ungarn men er ansatt hos Tommys Hage.

  Stend-hagen er opprinnelig fra 1684, men på grunn av mangel på dokumentasjon er man usikker på hvordan hagen så ut fra den gang. I tiden etter 1866 er det produsert mange tekster som dokumenterer hvordan hagen så ut. Det er også tatt prøver som samsvarer godt med litteraturen.

  Hentet planter fra Sverige

  For å få alt så historisk riktig som mulig, måtte man helt til Sverige for å finne de rette plantene, opplyser Fanaposten.

  – Et slikt prosjekt krever hyppig vedlikehold minst to ganger i uken. Vi har fått oppdraget i år, men hva som skjer neste år blir opp til fylkeskommunen, sier gartneren i Tommys Hage.

  Målet er at hagen skal bli finere og finere jo lenger tiden går, når alle plantene får slått ut i full blomst. Kanskje allerede i 2016.

  Stend hage
  Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

  Siste video

  Programelder Øyvor Bakke
  Listetoppene i Hordaland møttes til stor debatt, i samarbeid mellom BT, BA og NRK.
  Bergensartisten avsluttet den store valgdebatten på Festplassen i Bergen.