NRK Meny
Normal

Brann i øvingslokale: – Det er dekket i sot

Lars Mostraum skulle vaske brass-europamestrene Eikanger-Bjørsvik Musikklags klubbhus på dugnad. Det blir nå en langt mer omfattende jobb enn noen hadde forestilt seg.

Lars Mostraum skulle vaske brass-europamestrene Eikanger-Bjørsvik Musikklags klubbhus på dugnad. Det blir nå en langt mer omfattende jobb enn noen hadde forestilt seg.

OPPDAGET BRANNEN: – Jeg og en jeg spiller med skulle på vaskedugnad i huset. Da vi kom inn, så vi at det var dekket i sot. Det er et tynt svart sotbelegg på gulvet, veggene og i taket, sier Lars Mostraum.

Brannvesenet fikk klokken 12.20 søndag ettermiddag melding om en brann i Eikanger-Bjørsvik Musikklag sitt klubbhus i Juvikstølen i Knarvik.

Sikringsskap

SIKRINGSSKAPET: Her startet brannen.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Det var en person som skulle på dugnad i huset som oppdaget at det hadde brent. Bygningen er nedsotet. Trolig har det vært en ulmebrann med utspring i et sikringsskap, sier Jan Ove Haga, vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland.

Bygget er klubbhuset og øvingslokalet til Eikanger-Bjørsvik Musikklag, som er Norges beste brassband. Eikanger-Bjørsvik har også to EM-titler, og fikk i fjor sin egen TV-serie, «Korpsfiksert», på NRK.

Brannvesenet sendte ut restverdiredningsbil med tanke på de store verdiene i instrumentene som befinner seg i bygningen.

– Vet ikke om instrumentene er ødelagt

Det var Lars Mostraum, slager i Oster Brass, som oppdaget brannen.

Lars Mostraum

OPPDAGET BRANNEN: Lars Mostraum skulle på dugnad da han fant huset nedsotet.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Jeg og en jeg spiller med skulle på vaskedugnad i huset. Da vi kom inn, så vi at det var dekket i sot. Det er et tynt svart sotbelegg på gulvet, veggene og i taket, sier han.

Det tynne sotlaget er lite synlig på bildene fra lokalet. Men det er sterk lukt i bygget, og partikler fra brannen svever fortsatt i luften, slik at de som går inn må ha på seg munnbind.

Behovet for vaskedugnaden Lars skulle på, har på ingen måte blitt mindre.

– Vi vet ikke ennå om instrumentene er ødelagt, men det blir i alle fall masse rengjøringsarbeid. Folk som er her, som har med huset å gjøre, er ganske bekymret, sier Mostraum.

– Kunne gått veldig mye verre

Samtidig er de lettet over at brannen i sikringsskapet slukket av seg selv, og ikke overtente hele huset.

Brann i Eikanger-Bjørsvik Musikklag sitt klubbhus

BRANN: Restverdiredningbil på plass utenfor Eikanger-Bjørsvik Musikklag sitt klubbhus.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Det kunne gått veldig mye verre, konstaterer Mostraum.

Litt over klokken 14 har brannvesenet forlatt stedet, etter å ha konstatert at det ikke var varme i veggene.

– Et privat skadesaneringsselskap har overtatt jobben med sotskadene, sier vaktkommandør Torkjell Helle ved 110-sentralen.

Tross at brannvesenets vaktkommandør faktisk også har spisskompetanse på korpsmusikk, er han usikker på hvor store skader soten volder instrumentene.

– Jeg er riktig nok formann i musikkorpset vårt her, Bergen Brannkorps Musikkorps, men jeg har heldigvis ikke vært ute for noe slikt. Men sot tærer, så disse instrumentene må nok overhales, det er ikke nok å bare tørke av dem, sier Helle.

Eirik Helland, økonomiansvarlig i Eikanger-Bjørsvik Musikklag, sier brannen skaper utfordringer for dem, fordi de skal på to turneer før sommeren.

– Alle trommeskinn må i alle fall tas av og vaskes. Vi håper det meste kan gjøres rent og repareres, men det vet vi ikke før folk har sett på det, sier han.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.