NRK Meny
Normal

Museet ble ribbet for 400 gjenstander fra hele Norge – vekterne gikk aldri inn

Alarmen gikk to ganger helgen Universitetsmuseet i Bergen ble endevendt. Vekterne som rykket ut, gikk ikke inn i bygningen for å sjekke.

Her tok tyvene seg inn i Historisk museum

GIKK ALDRI INN: Alarmen gikk to ganger da Universitetsmuseet i Bergen ble endevendt og frastjålet 400 gjenstander. Vekterne gikk aldri inn i bygningen.

Foto: Kari K. Årrestad / Universitetsmuseet

– I norsk museumshistorie har ikke noe tyveri vært verre eller mer omfattende, har direktøren ved Universitetsmuseet i Bergen uttalt til NRK.

Han har tatt kraftig selvkritikk for at 400 gjenstander, mange av dem vikingskatter, ble stjålet under et innbrudd i museet i august. Men nå tyder mye på at også vaktselskapet som hadde ansvaret for å passe på museumsbygningen kunne gjort mer.

NRK har tidligere skrevet at vektere fra Nokas rykket ut to ganger, uten å finne noen.

I et brev fra museet til Kunnskapsdepartementet BA har fått innsyn i, kommer det nå frem at vekterne aldri gikk inn i museumsbygningen.

Vindu og vikingskatter Universitetsmuseet i Bergen

TOK SEG INN VINDUET: Tyvene klatret opp et stillas, tok seg inn dette vinduet, og stjal med seg vikingskattene.

Foto: Politiet / Universitetsmuseet i Bergen

– Menneskelig feil

Alarmen gikk både klokken 19.42 og 21.20 lørdag 12. august. Begge ganger rykket en Nokas-vekter ut, og foretok en såkalt visuell kontroll, uten å oppdage noe.

Men vekterne gikk aldri inn i bygningen før de forlot stedet, ifølge museet.

Nokas vil ikke kommentere saken, utover å si at de responderte på alarmene og ikke fant noen uvedkommende.

Henrik von Achen

Museumsdirektør Henrik von Achen

Foto: UiB

Overfor BA understreker museumsdirektør Henrik von Achen at alarmene kan ha vært falske, og utløst av vind, noe som hadde skjedd flere ganger tidligere. Dessuten påpeker direktøren at det ikke sto eksplisitt i instruksen at vekterne skulle ta seg inn i bygningen dersom alarmen gikk.

– Så sånn sett har det ikke vært et rutinebrudd fra Nokas sin side, sier von Achen, som overfor BA likevel omtaler vekternes opptreden som «feilvurderinger» og «menneskelige feil».

Tårnet på museet

STILLASET: Her klatret tyvene opp.

Foto: Mette Anthun / NRK

Gullbarre fra Rogaland, spenner og ringer

Politiet har fortsatt ikke tatt noen for det massive tyveriet, der gjenstander for millionverdier, og enda større historisk verdi, ble stjålet.

Museet har nå oppdatert listen over gjenstander som ble stjålet. Den viser at gjenstandene stammer fra hele landet.

Hovedvekten er fra Vestlandet, og fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland og Møre og Romsdal. Men det er også stjålet gjenstander som stammer fra Nordland, Sør-Trøndelag og Vest-Agder.

Listen inneholder blant annet en gullbarre fra Time i Rogaland, oppunder hundre spenner eller deler av spenner, og vel 50 håndleddsringer, armringer og halsringer.

Beslag Universitetsmuseet i Bergen

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås