Langt mellom forskjellene på ham og henne

Det var ikke lett å skille de to kandidatene til toppjobben i Bergen for Høyre. Men da kveldens debatt dreide seg inn på køprising, kom forskjellene frem.

Ragnhild Stolt-Nielsen og Martin Smith-Sivertsen var enig om det meste. Men køprising skiller de to.

SE VIDEO: Ragnhild Stolt-Nielsen og Martin Smith-Sivertsen møttes til debatt på Kvarteret i Bergen. Hør hva de mener om køprising i bomringen.

Valglogo

De to kandidatene til Høyres toppkandidatur som byrådsleder møttes til debatt på Kvarteret i Bergen i kveld.

Det er knyttet stor spenning til nominasjonsmøtet i Bergen Høyre 14. oktober – og debatten skulle bli en av de siste testene mellom de to kandidatene.

I en debatt der det ikke var lett å finne forskjeller mellom de to, var sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen klar på én ting: Dersom hun ikke får flertall neste tirsdag, trekker hun seg.

– Da er det bare en løsning på det, og det er avgang, sa hun.

Ragnhild Stolt-Nielsen under kveldens debatt om hva hun vil gjøre hvis hun ikke får tillit under nominasjonsmøtet.

SE VIDEO: Stolt-Nielsen vil ikke fortsette uten støtte fra partiet.

Klar til å steppe inn

Handshake mellom Stolt-Nielsen og Smith-Sivertsen

JOVIALT: Det var for det meste god stemning og enighet mellom Stolt-Nielsen og Smith-Sivertsen. Her takker de av etter den to timer lange direktesendte debatten.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

– Dersom det er slik at hele partiet skal jobbe for å få Martin frem som byrådsleder, vil det være rart å sitte, sa Stolt-Nielsen.

– Hvis jeg taper på tirsdag, er det viktig at den partiet har pekt på får anledning til å begynne sitt virke for byen så snart som mulig.

Om det blir tilfelle, og den sittende byrådslederen ikke får flertall kan Martin Smith-Sivertsen være aktuell som byrådsleder allerede i høst.

Det er han klar for – på kort varsel.

– Hvis hun trekker seg, er jeg klar til å gå på, sa utfordreren i debatten, som var arrangert av Høyres studenterforening i Bergen.

Dersom sittende byråd trekker seg, står utfordrer Martin Smith-Sivertsen klar til å tre inn.

SE VIDEO: Martin Smith-Sivertsen er klar til å ta over på rådhuset allerede i høst.

Dette vil han gjøre først

Kampen står om andreplassen på Bergen Høyres liste før kommunevalget i 2015. Det er duket for en intrige intern i partiet når plassen bak ubestridte Trude Drevland som ordførerkandidat skal avgjøres.

Da innstillingen fra nominasjonskomiteen kom 23. september, ble det klart at seks av syv medlemmer vraket den sittende lederen og foretrakk Smith-Sivertsen foran Stolt-Nielsen.

Avgjørelsen faller når rundt 300 Høyre-delegater skal møtes om én uke. Smith-Sivertsen mener det viktigste en byrådsleder bør gjøre i høst er å lande budsjettet og skape samarbeid med partiene utenfor byrådet.

– Det viktigste i første omgang er å få vedtatt et budsjett for byen.

– Så er det viktig at man får til et godt samarbeid med de andre borgerlige partiene, slik at man kan ha en godt flertall for budsjettet. Da skaper man samtidig muligheten for å få et flertallsbyråd etter valget, sa Smith Sivertsen.

Dersom han får jobben som byrådsleder, vil Martin Smith-Sivertsen raskest mulig starte arbeidet med å fri til de borgerlige partiene.

SE VIDEO: Martin Smith-Sivertsen vil lande budsjettet og skape samarbeid med de borgerlige.

Uenige om byluft-løsning

I en debatt som var innom tema som nivådeling i skolen, Bybanen til Åsane, skoleforfall, barnehagedekning og kommuneøkonomi, var det ikke mange oppsiktsvekkende utspill.

Begge kandidatene var enig i det meste – og som regel enig i det Høyres partiprogram sier. Men da debattleder Gunnar Wiederstrøm tok opp emnet luftkvalitet i Bergen var de to på sitt mest uenige for kvelden.

– Jeg har alltid vært for tidsdifferensierte bompenger. Det vil skape bedre flyt i trafikken, sa Smith-Sivertsen.

Stolt-Nielsen vil heller la dem som forurenser mest betale mest.

– Det er dieselbilene det er viktig å få parkert om man skal få gjort noe med luftforurensingen i byen, mener hun.

Ett år i stolen

Ragnhild Stolt-Nielsen overtok som byrådsleder i Bergen da Monica Mæland gikk inn i regjeringen som næringsminister i fjor høst. Etter å ha sittet i bare ett år ønsker nominasjonskomiteen i Bergen Høyre å skifte henne ut.

Deres valg har i stedet falt på Martin Smith-Sivertsen. Han har vært ute av aktiv politikk i 11 år. Sist han var politisk aktiv endte det med at han trakk seg for å gi plass til nettopp Monica Mæland.

Få politiske seire

Ragnhild Stolt-Nielsen har få politiske seire å vise til det siste året. Riktignok har Bergen kunnet feire at de skal arrangere sykkel-VM i 2017, men samtidig har byrådet med Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet havarert på grunn av striden rundt bybanetraseen mot Åsane.

Også økonomien i Bergen er lite å skryte av fortiden. Skoler, idrettshaller og andre kommunale bygninger er i forfall, og byrådet innfører nå eiendomsskatt for å bedre økonomien.

Etter at KrF gikk ut av byrådet har Høyre og partner Frp også blitt overkjørt av flertallet i bystyret til å innføre køprising i trafikken i Bergen.

Jevn kamp på nominasjonsmøtet

Martin Smith-Sivertsen fikk seks av sju stemmer da nominasjonskomiteen i Høyre skulle ta stilling til hvem som skulle være partiets byrådslederkandidat for perioden 2015–2019. Likevel er det ventet at kampen mellom de to vil bli jevnere når nominasjonsmøtet skal behandle saken 14. oktober.

Monica Mæland, som selv var byrådsleder i Bergen i en periode på 10 år, er en av dem som har gått ut med støtte til Ragnhild Stolt-Nielsen.

Se forhåndsreportasjen her:

Created by InfoDispatcher

MØTES I KVELD: Utfordrer Martin Smith-Sivertsen og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen stiller til debatt på Kvarteret.