Hopp til innhold

Møt to av landets mest populære ordførere

De overøses med personstemmer, og tiltrekker seg fire-fem ganger så mange velgere som i resten av landet. Her forklarer Astrid Aarhus Byrknes (52) og Terje Søviknes (46) suksessen som gjør at de nå blir ordførere for tredje og femte gang på rad.

Terje Søviknes og Astrid Aarhus Byrknes

SUKSESSORDFØRERE: Astrid Aarhus Byrknes leder et KrF som er fem ganger større i Lindås enn på landsbasis. Hun og Os-ordfører Terje Søviknes møtte NRK for å prøve å forklare suksessen. – Det blir jo en slags ordførerskole, dette, ler Søviknes.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Se på disse tallene. Det er egentlig helt utrolig. Jeg er så takknemlig, sier Astrid Aarhus Byrknes (52).

Ikke nok med at partiet hennes KrF gikk frem til 28,2 prosents oppslutning (+1,8) i kommunen hun har vært ordfører i siden 2007.

Listene fra valgstyret viser også at Byrknes fikk personstemmer av nærmere 1.300 av de vel 7.000 som stemte i Lindås.

På landsbasis fikk KrF 5,4 prosent oppslutning i kommunevalget. Astrid Aarhus Byrknes er altså over fem ganger så populær som Knut Arild Hareide. I alle fall blant lindåsingene.

Folk i Lindås forklarer hvorfor de tror ordfører Astrid Aarhus Byrknes og KrF gjorde et så godt valg.

FOLK I LINDÅS OM BYRKNES: NRK møtte Andreas Sundsbø og andre velgere i Lindås etter brakvalget for Byrknes og KrF.

LES OGSÅ: Alt om 2015-valget

Én av fem velgere ga Søviknes personstemme

Frp fikk 9,5 prosent på landsbasis, og må konstatere at de mister en rekke ordførerposter. Men ikke i Os. Der er alt som det har vært siden 1999, da Terje Søviknes ble landets første Frp-ordfører.

– Han har levert Frp-politikk gjennom 16 år, og fått fornyet tillit, sa partileder Siv Jensen da hun skulle finne lyspunkter i valgevalueringen i Aktuelt tirsdag kveld.

Jeg har snakket med mange ordførere som opplever alle invitasjonene som en stressfaktor.

Terje Søviknes, ordfører i Os (Frp)

Den en gang unge og fremadstormende rikspolitikeren har ikke blitt mer enn 46 år, men er allerede i ferd med å bli en lokalpolitisk institusjon. I år bestemte en samlet opposisjon seg i år for å gå sammen om å vippe ham og Frp av tronen.

Slik endte det forsøket: 1,8 prosentpoengs økning og 39,5 prosent av stemmene til Frp. Over 2.000 personstemmer til Søviknes, blant de totalt 9.513 som stemte.

– Vi plukker ut fem-seks saker i hver valgkamp

I tillegg til at de har ekstremt høy oppslutning i forhold til moderpartiene, fikk altså både Byrknes og Søviknes en større andel av stemmene i sin kommune enn i forrige kommunevalg. Dermed var de blant de få som gikk mot Ap-strømmen både i Hordaland og på landsbasis.

Ordførerkamp i Os

UTFORDREREN: Helge Steinum (Ap) utfordret Søviknes om ordførervervet. Men Søviknes tok en knusende seier.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Det spørs jo nå om vi skal røpe alle valgkampstrategier og arbeidsmetoder, svarer Søviknes, på spørsmålet om hvordan han klarte å styrke seg, når alle unntatt Høyre i valgkampen hadde som mål å svekke ham.

Søviknes har satt seg ned sammen med Byrknes for å forsøke å forklare suksessen de to har hatt og har som ordførere.

– Nei, men for å være litt alvorlig, så har Frp i Os alltid sett det som viktig å være tydelige. Vi har typisk plukket ut fem-seks konkrete saker i hver valgkamp, og så levert på dem i den påfølgende fireårsperioden, sier Søviknes.

Satser på saker som angår hverdagen

Han nevner utbyggingsplaner for vei, skole, idrett og eldreomsorg som eksempler.

E39 Bergen-Os

NY EUROPAVEI: Den nye E39-strekningen fra Os til Bergen er en sak Søviknes har kjempet for og profilert seg på.

Foto: Foto og montasje: Knut Opeide og David Furstenberg

– Eller det kan være en sak som nei til eiendomsskatt, som vi hadde i år. Sakene kan være store og viktige, men de skal være lokalt forankret, håndfaste og konkrete, og angå hverdagen til folk. I partiprogrammene skriver jo alle runde formuleringer om at de vil styrke eldreomsorgen og satse mer på skole. Det blir veldig likt. Vi har forsøkt å ta det ned på et litt mer konkret nivå.

– Men alle partier prøver vel å være konkrete for å nå frem til velgerne?

– Ja, og det er jo selvsagt også slik at Frp og Høyre har vist at vi er styringsdyktige og handlekraftige, og har levert på de store tingene vi har lovd å levere på. Du kan ikke kommunisere uten å ha noe å kommunisere. Du må ha resultatene i bunn, konkluderer Os-ordføreren.

KrF har doblet seg siden Byrknes ble ordfører

Mens Søviknes har sittet i kommunestyret i Os nesten hele sitt voksne liv, kom ikke Astrid Aarhus Byrknes inn i politikken før en god stund etter at hun flyttet fra Karmøy i Rogaland til Lindås i 1995.

Men når hun først ble politiker, bar det helt til topps i kommunen med en gang.

Siden har kommunikasjon, både internt i det politiske miljøet, men ikke minst ut til innbyggerne, vært en viktig faktor for at KrF nå er dobbelt så store som da Byrknes kom til makten i 2007.

Jeg blir inspirert og får overskudd. Sånn er jeg som person, sånn var jeg lenge før jeg ble ordfører.

Astrid Aarhus Byrknes, ordfører i Lindås (KrF)

Nå blir hun Lindås' lengstsittende ordfører noensinne.

– Det å være ny, og ikke tenke «slik har vi alltid gjort det», har nok vært bra. At jeg har kommet utenfra og fått så mye tillit, er noe jeg er veldig ydmyk og takknemlig for, sier 52-åringen.

Byrknes er kanskje mest kjent for sin folkelige og uformelle stil, et rykte hun ikke akkurat avkreftet da hun som stortingsvikar for Knut Arild Hareide sang fra talerstolen.

Her synger Astrid Aarhus Byrknes i Stortinget

SANGINNLEGG: Astrid Aarhus Byrknes synger i debatten om aktiv dødshjelp 30. januar i fjor.

– Det skal være spennende å være lokalpolitiker

Men når hun selv skal forklare suksessen, er det interne politiske arbeidet hun først trekker frem.

– For meg er det viktig å være en god politisk leder. Jeg bruker mye tid på politiske møter. Jeg vil at det skal være kjekt, spennende og lærerikt å være lokalpolitiker, og mener det er viktig å involvere folk for å finne den beste løsningen sammen, sier Byrknes.

Terskelen for hva jeg sier ja til er av og til kanskje for lav.

Astrid Aarhus Byrknes, ordfører i Lindås (KrF)

Før hun medgir at det trolig er andre faktorer som er vel så viktige for populariteten hennes blant velgerne.

– Jeg bruker jo mye tid på å være en synlig ordfører. For meg er det viktig å få lov til å møte innbyggerne mine, og terskelen for hva jeg sier ja til er av og til kanskje for lav. Men det er jo utrolig mye flott og spennende som skjer i kommunen.

Noen sier til Byrknes at de opplever at hun er «overalt» hele tiden.

– De lurer på hvordan jeg klarer det. Men det er ikke et ork for meg. Jeg blir inspirert og får overskudd. Sånn er jeg som person, sånn var jeg lenge før jeg ble ordfører, sier 52-åringen.

– Vi er veldig tydelige på kommunikasjonsstrategien

Mens Søviknes er Frps ubestridte frontfigur i alle politiske saker i Os, har ordføreren i Lindås ofte en mindre politisk rolle utad.

– Jeg har ikke som ordfører gått så mye i bresjen for saker, og sagt at jeg ønsker det sånn og sånn. I Lindås har vi gjort det slik at det er gruppelederen som har tatt den politiske rollen, og så står jeg for vedtaket når det er fattet, sier Byrknes.

Jeg var landets første Frp-ordfører, og vi skulle være et utstillingsvindu (...) Det ble det veldig mye Frp.

Terje Søviknes om starten på ordførerkarrieren

– Har du mer en rolle som ombudskvinne for innbyggerne, mens det for deg, Søviknes, handler mer om å vise til politiske resultater?

– Nei, det vil jeg ikke si, sier Søviknes.

– Nei, det vil ikke jeg heller si, sier Byrknes.

– Den største myten som finnes er jo at det er jeg som er Os Frp. Jeg har et fantastisk team med meg. Vi har mange medlemmer, og rekrutterer nye kandidater til hvert valg.

– Men, sier Søviknes:

– Vi er veldig tydelige på kommunikasjonsstrategien. Mange av de store og viktige sakene blir frontet gjennom meg som ordfører og ordførerkandidat. Og det har jo med synlighet å gjøre, og å få frem budskapet, sier Søviknes.

Terje Søviknes

TYDELIG PROFILERING: Os Frp er ikke bare Terje Søviknes. Men utad kan det virke sånn, fordi partiet har en klar plan om at det er ordføreren som skal fronte de viktige sakene.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

– Det er mest tjenlig for Os Frp å la kommunikasjonen ut til folk gå gjennom deg?

– Ja, etter så mange år som ordfører, blir man naturlig nok det mest kjente ansiktet i lokalpolitikken. Men ordføreren har mange funksjoner, og av og til er det viktig å vise bredde, sier Søviknes.

Fokuset er flyttet fra «Frp» til «Os»

Han mener selv han med årene har blitt bedre på å være en ordfører for alle i kommunen.

– I valgkampen må man få lov å ta på seg partihatten. Men jeg føler jeg i større grad nå er en ordfører for alle enn i den første perioden min. Da var fokuset stort på at jeg var landets første Frp-ordfører, og vi skulle være et utstillingsvindu. Selv om jeg forsøkte å ha bredde, så ble det veldig mye Frp. Nå er det nok mer Os. Det er Os jeg brenner for, det er Os-bygden jeg vil utvikle og bringe videre. Men andre må jo vurdere om jeg er dekkende nok, sier Søviknes.

Terje Søviknes på Os-Brann

FOTBALLENGASJEMENT: Terje Søviknes kledd i Os Turn sine farger under cupkampen mot Brann i april i år.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Jeg tror han er en Os-ordfører mer enn en Frp-ordfører. Jeg har møtt Terje i mange sammenhenger, og opplever ham som en veldig samlende person, sier Byrknes.

Søviknes sier han i likhet med Byrknes er opptatt av å delta på arrangementer i regi av frivillige lag og organisasjoner, idrett, kultur og næringsliv.

– Jeg har mye den samme rollen som Astrid, i den forstand at jeg ønsker å være med på mest mulig. Vi har en filosofi i Os om at vi skal si ja, så lenge det ikke er veldig god grunn til å si nei. Og det gjelder også når jeg får henvendelser om å stille opp på noe. Det er veldig viktig at kommunen, gjennom ordføreren, viser at vi ser all den gode jobben som gjøres av frivillige for lokalsamfunnet, sier Søviknes.

Os-ordføreren har ikke bare engasjert seg for menneskene i Os. I mai «ansatte» han den skadde og hjelpetrengende kjendissvanen «Havnesjefen» i kommunen.

Tirsdag ble svanen "Havnesjefen" operert. Os kommune tar de økonomiske utgiftene mot at "sjefen" selv i fremtiden blir ansatt i kommunen. Jobben blir å holde orden i havnebassenget.

KJENDISSVANE: Svanen måtte opereres, og Os kommune og Terje Søviknes tok regningen.

– Ordføreren er en viktig kommunikasjonskanal

På valgdagen var Søviknes på dugnad med Lysefjorden Mikrobryggeri. Der hjalp en dresskledd ordfører det ferske bryggeriet med å plukke porsplanter til et nytt øl. Etterpå delte han bilder av det på Facebook.

Søviknes plukker pors

EGEN INFORMASJONSKANAL: – I dag har vi våre egne kanaler på sosiale medier, sier Os-ordfører Terje Søviknes. Her forteller han Facebook-følgerne at han plukket pors med Lysefjorden Mikrobryggeri på valgdagen.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– I dag har vi våre egne kanaler på sosiale medier. Og det skal jeg være ærlig på, at jeg synes det er viktig å vise at jeg som ordfører, og dermed kommunens representant, er ute på slike ting. Ofte legger jeg ut bilder fra arrangementer jeg har deltatt på, sier Søviknes.

Gjennom bilder og tekst på Facebook kan man også lett få oversikt over hvilke aktiviteter Lindås-ordføreren har deltatt på.

– Jeg tror vi som ordførere er en viktig kommunikasjonskanal fra kommunen til innbyggerne. Nettopp ved å legge ut bilder, fortelle om hva en har gjort og alt det flotte som skjer i lokalsamfunnet. Det er en viktig oppgave å synliggjøre hvor mye kommunen har å by på, sier Byrknes.

– På den måten bygger man også stolthet for kommunen, sier Søviknes.

– Noen synes jeg er for synlig

Enkelte opposisjonspolitikere gremmer seg over at ordførerne får «spre reklame» for seg selv og partiet, gjennom arrangementer de får delta på i kraft av ordførervervet.

Astrid Aarhus Byrknes

TYDELIG STEMME: Astrid Aarhus Byrknes gikk i sommer i bresjen mot regjeringens forslag om å fjerne lokal eiendomsskatt på industrianlegg, noe som vil bety millioner i inntektstap for kommunen.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

– Det er alltid noen som vil synes at man er for mye «på», at man er for synlig og gjør for mye. Men jeg vil være meg selv, gjøre jobben på min måte, og ikke la meg dikterte av hvordan andre mener jeg skal være. Alle har muligheten til å synliggjøre seg selv, sier Byrknes.

– Er det at dere er flinke til å vise frem det dere deltar på, med på å styrke dere og partiet?

– Ja, det tror jeg nok det er. Det er det nok ingen tvil om, sier Søviknes.

– Må være utadvendt, god på prosess og strategisk

Han mener det er store forskjeller fra ordfører til ordfører på hvordan strømmen av forespørsler oppleves.

– Noen er veldig utadrettede, og synes slike ting gir dem energi. Men jeg har snakket med mange ordførere som opplever alle invitasjonene som en stressfaktor. De føler det blir forventet at man skal delta, at man skal si noe – at man skal prestere. Fører det til energiutladning, så er kanskje ikke ordførerjobben rett for dem, sier Søviknes.

Terje er en veldig faglig sterk politiker. Han har engasjement og handlekraft.

Astrid Aarhus Byrknes, ordfører i Lindås (KrF)

Han mener kontakt med innbyggerne er en helt avgjørende egenskapene for å bli en populær ordfører.

– Du må være utadvendt, du må like mennesker. Så må man være god på prosess, og evne å tenke litt strategisk, sier Os-ordføreren.

– Det jeg tenker er litt likt med oss som ordførere, er nærhet til innbyggerne og møter med enkeltmennesker. Det er kjempeviktig, for det er dem det gjelder. Enten vi vil det eller ei, så betyr jo de politiske vedtakene noe for hverdagen til folk, sier Byrknes.

Terje Søviknes og Astrid Aarhus Byrknes

GODT SKUSSMÅL: – Det var jo litt av et skussmål. Det må jeg bare takke for, sier Terje Søviknes etter at Astrid Aarhus Byrknes har gitt uttrykk for hva hun mener er Søviknes' beste ordføreregenskaper.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Har fått kritikk for udemokratiske avgjørelser

Rent politisk skiller Lindås og Os seg ved at Søviknes og Frp kun styrer sammen med Høyre, mens Byrknes har satset på bredere koalisjoner og overveldende flertall i kommunestyrevedtakene.

– Jeg tror innbyggerne er opptatt av at prosessene er åpne og inkluderende, og at det ikke er noen som setter seg på bakrommet for å smette inn et eller annet i en sak. Vedtakene vi gjør i kommunestyrene er noe som skal stå seg, og det kan ikke hele tiden komme omkamper. Klarer en å få stort flertall, da lykkes en, mener Byrknes.

Du har smittende humør, er alltid positivt innstilt, og er veldig folkelig.

Terje Søviknes om Astrid Aa. Byrknes

– Vi har i utgangspunktet samme tankegang, men har fått litt kritikk fra opposisjonspolitikerne for at for mye har blitt avgjort mellom Frp og Høyre før det kommer inn i formelle folkevalgte organer. Men det har vært litt naturlig for oss å jobbe på den måten. Astrid jobber nok litt bredere, sier Søviknes.

– Det er mange måter å gjøre det på. Uansett tror jeg nok innbyggerne setter pris på at prosessene er skikkelige, åpne og inkluderende. Når det gjelder en sak som kommunereformen, har mitt budskap i valgkampen vært at vi skal ha med oss folk, organisasjoner og næringsliv. Saken må ha bred forankring, ellers vil man ikke lykkes, sier Byrknes.

Skryter av hverandres egenskaper

Lindås-ordføreren sikret seg allerede valgnatten en avtale som gjenvelger henne som ordfører. Folkeligheten og humøret er mye av årsaken til at KrF-eren ble gjenvalgt for andre gang, tror Søviknes, som de siste årene har samarbeidet med Byrknes i ulike regionale fora.

Astrid Aarhus Byrknes sin sønn sin skorpion

HILSEN FRA BARNA: Terje Søviknes' 11 år gamle datter var redd faren skulle bli arbeidsløs, men valgkvelden kunne Søviknes berolige henne. Astrid Aarhus Byrknes har voksne barn, og fikk SMS-gratulasjon av sønnen og hans nye «kjæledyr».

– Du har smittende humør, er alltid positivt innstilt, og er veldig folkelig. Jeg føler jo at jeg deltar på mye, men jeg tror kanskje du er med på enda mer. Dialogen du har med innbyggerne, er nok en stor styrke for deg. Og så vet jeg jo også at du er veldig opptatt av å få alle med, å inkludere innbyggere og politikere, sier han om ordførerkollegaen.

Søviknes og Frp skal torsdag kveld møte Høyre for å bli enige om grunnlaget for en ny flertallskoalisjon i Os kommunestyre.

Byrknes er ikke overrasket over at Søviknes snart kan gå løs på sin femte strake fireårsperiode som ordfører.

– Terje er en veldig faglig sterk politiker. Han har engasjement og handlekraft, og til tross for at han har sittet i 16 år, tror jeg ikke ordførervervet er blitt en rutine for ham. Jeg tror også folk i Os ser at det ikke er noen baktanker, men en oppriktighet og ærlighet i at en vil ha gjennomført noe til beste for innbyggerne, sier Byrknes.

LES MER: Alt om valget i 2015