Hopp til innhold

Morkjo eller Morka?

Kommunen krangler med kartverket om hvem som skal bestemme hvordan stedsnavn skal skrives. – Overformynderi, mener rådmannen.

Trafikkskilt Sælevik - Dåfjorden

FRA FYLKESVEI 545: Morkjo er området fra skiltet og tre kilometer er nord til kommunegrensen mot Fitjar.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Du tukler ikke med dialektene, men du tukler heller ikke med reglene for stedsnavn. Det har Stord kommune og rådmann Magnus Mjør fått erfare.

– Jeg synes vi i mye større grad burde åpnet for å kunne bruke o-endelser, som er en svært viktig del av Sunnhordlandsdialekten. På samme måte som i- og e-endelser er det andre steder.

Magnus Mjør

– NATURLIG: O-endelser er vanlig i Sunnhordland, sier rådmann Magnus Mjør i Stord kommune.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

En sak som engasjerer

Alle veier må ha et navn og alle eiendommer en adresse. Men da et område på fylkesvei 545, like før kommunegrensen til Fitjar skulle døpes, protesterte Statens kartverk. Morkjo blir pent nødt til å hete Morka.

– Det er i hvert fall noe som engasjerer. Jeg tror det går på noe så enkelt som at man reagerer på at man ikke får bruke de navnene man er vant til å bruke. Det blir rett og slett et slags overformynderi, sier Mjør.

Avdeling for plan- og regulering i Stord kommune viser kart over området. Her er ingen fastboende, bare noen hytter. Likevel engasjerer folk seg for å beholde o-endelsen.

– Dersom man begynner å skrive Morka vil en også begynne å si Morka. Da vil Morkjo forsvinne, sier leder i Stord Mållag, Hege Myklebust.

Hege Myklebust

– EN VIKTIG SAK: Leder Hege Myklebust i Stord Mållag frykter stedsnavnet Morka vil forsvinne.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Det dreier seg om tradisjoner

– Vi har lang tradisjon for å bruke o-endelser her på Stord. Det vil være veldig fremmed å måtte begynne å bruke a-endelser i stedet.

I Statens kartverk forstår man frustrasjonen.

– Stord kommune har valgt å bruke dialektendelsen med o som de har i bestemt form av hunkjønnsord. Ved offentlig bruk skal man imidlertid som hovedregel bruke a-endelser, sier stedsnavn-ansvarlig i Kartverket, Erlend Trones.

Han har forståelse for ideen om å ta vare på stedsnavn som del av lokalkulturen, men Kartverket må også ta hensyn til normering slik at det er mulig å både uttale og skrive også andre steder i landet.

Navnenemnden både i Stord- og Fitjar kommune har nå sendt brev til Kulturdepartementet om Morkjo. De har fått til svar at man skal vurdere om reglene skal endres.