Hopp til innhold

– Jeg kom hit for å bygge Norge, men ble gjort til en kriminell

BERGEN TINGRETT (NRK): 35-åringen fra Polen nekter for å ha brent ned asylmottaket i Lindås på oppdrag fra storebroren.

Lune Huler

BRANT NED: Dagen etter at det ble kjent at hotellet Lune Huler skulle bli asylmottak, begynte det å brenne.

Foto: ODDBJØRN ROSNES / NRK

– Det har ikke skjedd meg noen rarere ting i mitt liv. Jeg kom hit for å jobbe, så har jeg blitt gjort til en kriminell. Jeg skulle bygge Norge.

Det forklarte 35-åringen som sammen med to andre polske menn står tiltalt etter brannen på hotellet Lune Huler i desember 2015, da han mandag startet sin forklaring i Bergen tingrett.

Påtalemyndigheten mener han, på oppdrag fra storebroren, tente på hotellet sammen med brødreparets 40 år gamle kamerat, med frykt og rasisme som motiv.

– Visste ikke at 40-åringen kom

35-åringen hadde leilighet i nabokommunen Austrheim, men forklarer at han i perioden rundt brannen bodde hos broren i nærområdet til hotellet.

Benedikte Høgseth

Statsadvokat Benedikte Høgseth

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg skjønner ikke hva som skjer i denne saken, eller hvorfor politiet hele tiden har fokusert på meg og min bror, sier han.

40-åringen kom til Norge fra Polen dagen før hotellet brant. I retten hevder 35-åringen at han ikke visste at 40-åringen skulle komme, før lørdagen da broren ba ham hente 40-åringen på flyplassen, og stusset over at han kom da broren var bortreist.

Samtidig sier 35-åringen at de tre er barndomsvenner, men politiet har ikke funnet spor etter noe kontakt mellom 35-åringen og 40-åringen i tre måneder før brannen – med unntak av lørdagen før det brant.

Brann på Hotell Lune Huler

BRANT NED: Det planlagte asylmottaket brant ned til grunnen.

Foto: Oddbjørn Rosnes/NRK

Stoppet av politiet

Kvelden og natten asylmottaket brente, skulle 35-åringen og 40-åringen ut på byen, ifølge forklaringen. Den 37 år gamle broren var da på seminar og julebord med jobben.

Men bilen deres ble stoppet ved politiets stoppost på Isdalstø etter brannen, som ble meldt klokken 02.20. Politiet registrerte ID-en til de to mennene, før de fortsatte til byen. Der var utestedene stengt.

– Jeg prøvde å forklare ham at det var stengt, men han trodde ikke på meg. Og han var gjest, svarer 35-åringen på statsadvokat Benedikte Høgseths spørsmål om hvorfor de dro så sent til byen.

Den yngste broren forklarer seg innledningsvis noe usammenhengende, og dommeren stiller flere spørsmål på nytt. 35-åringens eldre bror følger nøye med fra siden.

Kom og reiste samme helg

Søndag morgen, etter brannen, dro 40-åringen tilbake til Polen. 35-åringen forklarer at han kjørte ham til flyplassen. Dommeren lurer på hvorfor besøket var så kort.

– Jeg lurte selv på hvorfor han ikke kunne bli lenger under sitt opphold i Norge, og jeg ville til og med bestille en ny returbillett til ham. Men han kunne ikke, for han måtte skynde seg tilbake til jobben. Hans ankomst hit var spontan, sier 35-åringen, via den polske rettstolken.

35-åringen hadde ingen åpenbare forklaringer da statsadvokat Høgseth spurte hvorfor han skulle ha latt 40-åringen bruke hans Facebook-konto, og hvorfor han ikke brukte mobiltelefonen sin fra lørdag formiddag, dagen før brannatten, og utover.

– Det er ingen grunn til det. Mobilen lå på rommet. Jeg tenkte ikke på den, sa han til det sistnevnte.

Dagfinn Hessen Paust og Ole Magnus Strømmen

FORSVARERNE: Dagfinn Hessen Paust, som forsvarer 35-åringen, og Ole Magnus Strømmen, som forsvarer 37-åringen, i samtale før saken startet i Bergen tingrett mandag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK