NRK Meny
Normal

Facebook-melding ble sendt fra drapssiktede

Politiet har fått bekreftet at en Facebook-melding stammer fra mannen som er siktet for å ha kvalt åtte år gamle Monika på Sotra i 2011.

Monika Sviglinskaja

KVALT: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme på Sund i Hordaland i november 2011. Politiet nærmer seg slutten på den nye etterforskingen av drapssaken.

Foto: Privat

Etter å ha ventet i nesten ett år, har politiet i den nye etterforskningen i Monika-saken endelig fått svaret de har ventet på fra Facebook, skriver VG.

Teknologiselskapet skal ha bekreftet at en melding sendt til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, kan knyttes til den drapssiktede 33-åringen.

Meldingen inneholder detaljerte beskrivelser av hva som forsvant fra leiligheten den dagen Monika ble funnet død.

Detaljer fra åstedet

Meldingen tilhører en e-postkonto som kan knyttes til den siktede.

«Hei! Du kjenner ikke meg og jeg kjenner ikke deg heller, men jeg synes ikke det gjør noe. Jeg skriver til deg fordi jeg tror jeg har hundre prosent informasjon om hvem som drepte datteren din og hvordan hun ble drept», står det i meldingen, ifølge VG.

Avsender skildrer også detaljer fra åstedet:

«For at dere skal tro på meg skal jeg skrive hva som er tatt fra leiligheten. De har tatt gull som hadde og parfyme Million», står det videre ifølge avisen.

Asbjørn Onarheim sitter bak skrivebord i tingretten

FÅTT VIKTIG SVAR: Politiadvokat Asbjørn Onarheim har fått svaret han har ventet på fra Facebook. En melding sendt til Monikas mor kan knyttes til den drapssiktede 33-åringen, skriver VG.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Har DNA-spor

Politiet ba opprinnelig om svar angående meldingen under den første delen av Monika-etterforskningen, men anmodningen ble trukket da saken ble henlagt.

Dermed kunne svaret ha kommet mye før. Fra før av peker DNA-spor mot den siktede litaueren, som tidligere var samboer med Monikas mor.

Den siktede nekter straffskyld i saken.

Politiet har funnet DNA fra 33-åringen på et belte som den døde åtteåringen hadde rundt halsen. Disse funnene har britiske eksperter analysert, og i november kom svaret.

Ekspertene konkluderte med at det er mer sannsynlig at DNA-funnene stammer fra direkte kontakt enn indirekte kontakt med den drapssiktede.

Nærmer seg avslutning

Med den ferske bekreftelsen fra Facebook nærmer politiet seg en avslutning av den nye etterforskingen av saken.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim har ingen kommentarer til opplysningene som kom frem i VG i dag, men bekrefter at etterforskingen er i avslutningsfasen.

– Vi tar sikte på å sende saken videre til statsadvokaten før jul. Deretter skal statsadvokaten sende sin innstilling videre til Riksadvokaten som tar endelig avgjørelse om mulig tiltale, sier Onarheim til NRK.

Krass kritikk

Det var i november 2011 av Monika Sviglinskaja ble funnet død av moren i leiligheten de bodde i på Sotra utenfor Bergen. Ni måneder senere la politiet saken vekk, etter å ha slått fast at åtteåringen døde av skader hun selv hadde påført.

I 2013 krevde en politietterforsker i bergenspolitiet at saken måtte gjenopptas. I mai 2014 ble saken gjenåpnet og Kripos ble koblet inn.

Hordaland-politiet har fått krass kritikk fra flere instanser i kjølvannet av saken.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.