Monika-saken førte til tips i gammel drapsgåte

Tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen har hatt en viktig rolle i gjenopptakelsen av dødsfallet til Monika (8). Saken har også gitt nye tips i det eneste drapet han ikke klarte å løse.

Asbjørn Hansen i Dagsrevyen

SE INTERVJUET: Asbjørn Hansen fortalte om Espås-drapet og Monika-saken i et intervju på Dagsrevyen i kveld.

Tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har rettet kraftig kritikk mot politiet i Hordaland for deres behandling av Monika-dødsfallet på Sotra.

Trude Espås

ULØST: Drapet på Trude Espås i 1996 er fremdeles ikke oppklart.

Foto: Privat / Scanpix
Monika Sviglinskaja

NY SIKTELSE: En mann ble i høst siktet for drapet på Monika Sviglinskaja (8) i 2011. Asbjørn Hansen har hjulpet moren og bistandsadvokaten.

I kveld gjestet han Dagsrevyen og fortalte at han har fått nye tips i en gammel sak: Drapet på Trude Espås i 1996.

Hansen har vært koblet inn av bistandsadvokaten til Monika Sviglinskajas mor, i arbeidet med å få saken gjenopptatt. Det har ført til flere medieoppslag med Hansen de siste månedene, noe som igjen har ført til nye tips.

– Det oppstyret som har vært nå rundt saken har igjen gjort at Espås-saken har blitt revitalisert. Det er kommet en del henvendelser til meg med nye opplysninger i den, sier Hansen i intervjuet.

– Fremdeles tungt

Trude Espås ble funnet voldtatt og drept i Geiranger i 1996. Hun ble sist sett ved en diger stein, før hun ble funnet død elleve dager senere bare 100 meter fra der hun sist ble sett.

Saken er en av de største og mest omfattende etterforskningene, men drapsmannen går fremdeles fri.

Asbjørn Hansen har ledet noen av de største drapsetterforskningene i Norge, blant annet drapene på Orderud gård og i Baneheia. Han har oppklart mellom 30 og 40 drap.

Trude Espås-saken er en den eneste han ikke har løst.

– Det føles ganske tungt den dag i dag. Det er bestandig tungt at jeg ikke kan gi et svar til familien, om hva som har skjedd med datteren og barnebarnet deres.

Tipset politiet

Tidligere i år blir det kjent at Espås-saken aldri blir foreldet, da Stortinget i sommer opphevet foreldingsfristen for drapssaker og andre alvorlige saker.

Hansen utdyper overfor NRK at det er to konkrete henvendelser, som har kommet etter at Monika-saken blåste opp i høst.

– Jeg jobber ikke lenger i politiet, så jeg sendte det videre til politiet så raskt som mulig.

Han anser tipsene som interessante, men vil ikke gå i detalj.

– Det er absolutt tips det kan være noe i, sier Kripos-veteranen.

Trude Espås

UOPPKLART: Drapet på Trude Espås fra Orkanger vil aldri bli henlagt fordi det er foreldet. I sommer opphevet Stortinget foreldingsfristen på 25 år for slike saker.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Gjentok kritikk mot politiet

Tidligere har Hansen uttalt seg kritisk mot behandlingen av dødsfallet til åtte år gamle Monika. Han har blant annet kalt saken en kollektiv kortslutning fra politiet sin side.

Asbjørn Hansen ble igjen aktuell etter et VG-oppslag i dag. Der hevdes det at bergenspolitiet vred på psykologuttalelser for å overbevise Monika Sviglinskajas mor om at dødsfallet var et selvmord.

Det stammer blant annet fra Hansens rapport etter å ha gjennomgått etterforskningen av Monika-saken. I Dagsrevyen gjentok han at han ikke forstår hvordan saken kunne henlegges.

– Det er nesten umulig for meg å svare på hvordan de kunne henlegge saken. Jeg syns det er ganske innlysende at det ikke kunne være et selvmord, sier Hansen.