Monika måtte pante flasker for å få råd til sønnens bursdagsselskap

Over hundre tusen barn i Norge vokser opp i familier med lav inntekt, viser tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Monika Schelander har selv følt problemet på kroppen.

HJELPER FAMILIER MED LAV INNTEKT: Monika Schelander har selv følt fattigdomsproblemet på kroppen. I kveld møtte hun Torbjørn Røe Isaksen til debatt.

Etter å ha sett familier i nærmiljøet som ikke hadde råd til utstyr til ungene startet Schelander organisasjonen KIL Fond. Her henter de blant annet mat og klær som de deler ut til de som trenger dem.

– Det er hardt å være alene med barn i Norge, sier Monika Schelander.

Mandag kveld møtte hun næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til duell på NRK direkte fra Bergen.

– Det kan være vanskelig å se at folk er fattig. Vi hjelper dem som er uføretrygdet, de som er fattig og de som ikke lenger har kontroll over økonomien sin, sier Schelander.

Røe Isaksen mener det er flere årsaker til fattigdommen. Blant annet innvandring og at folk ikke kommer seg ut i arbeidslivet.

– Det er viktig å huske på at det ikke er noen skam å be om hjelp når folk trenger det, sier Røe Isaksen.

Selv vet ikke Monika Schelander hvem hun skal stemme på i år.

Tallet på fattige familier øker

I 60 prosent av norske kommuner øker tallet på barn som vokser opp i familier med dårlig råd, viser nye tall.

NRK fortalte mandag historien om Hilde, alenemoren som helst ikke vile være en byrde for andre. I flere år prøvde hun å skjule hvor ille det stod til.

Og Hilde er langt fra alene. Mange enslige forsørgere sliter med å få endene til å møtes. Hverdagen er vanskelig.

– Jeg er fortsatt redd for at foreldrene i klassen skal se ned på meg, men jeg prøver å gjøre det beste ut av det, sier Hilde.

No håper hun at det å stå frem også vil hjelpe andre i samme situasjon.

Audun Lysbakken og Torbjørn Røe Isaksen

HØY TEMPERATUR: Audun Lysbakken (SV) og Torbjørn Røe Isaksen (H) under debatten i Bergen. Programleder Ingerid Stenvold i midten.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Uenige om hvordan problemet skal løses

Norske politikere er enige om at det er for store forskjeller mellom rik og fattig i Norge. De er imidlertid uenig om hvordan problemet kan løses.

– Selv om det er utrolig viktig å få foreldre ut i arbeid, får vi ikke ned tallet på barn som vokser opp i fattigdom om vi ikke er villig til å gi disse familiene mer å leve av, sier Audun Lysbakken i SV.

Han mener det derfor er viktig å øke barnetrygden og få kommuner som nekter de fattigste familiene barnetrygd til å slutte med det.

Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre slår på sin side fast at noe av det viktigste vi gjør er å la barn være med på vanlig hverdagsaktivitet i Norge.

– Samtidig er dette sammensatte problemer. Økningen kommer stort sett i innvandrerfamilier. Hvis man da tror at løsningen er å øke ytelsene til disse da er man på ville veier.

Røe Isaksen mener man i stedet må satse på bedre integrering, norskkurs og gratis kjernetid i barnehagen.

Programleiar er Ingerid Stenvold

Se valgsendingen fra Bergen. Programleder er Ingerid Stenvold.