Hopp til innhold

600 ansatte evakuert etter gasslekkasje på Mongstad

Alle ansatte ble evakuert og produksjonen stoppet etter en hydrogenlekkasje ved bensinanlegget på Mongstad. Ingen personer skal være skadet.

Mongstad

MONGSTAD: Slik så det ut ved oljeraffineriet Mongstad utenfor Bergen ved 13.20-tiden tirsdag. Alarmen gikk på anlegget etter en gasslekkasje.

Foto: Bergen Foto og Media

Klokken 13.15 ble det meldt om en hydrogenlekkasje ved Statoils oljeraffineri på Mongstad utenfor Bergen.

– De har hatt en uønsket hendelse, sa Stig Tetler, vaktkommandør ved 110-sentralen, til NRK.

Klokken 14 bekreftet Statoils mediekontakt Elin Isaksen lekkasjen, og opplyste at de ansatte var evakuert.

– Det har vært en gasslekkasje, og i tråd med instruksen på Mongstad ble evakueringsalarmen iverksatt. Da tar vi alt personell på anlegget ut, slik at det kun er personell som har beredskapsoppgaver igjen der inne. Det gjør vi for å sikre at vi ikke har personell der inne som ikke skal være der hvis vi får en situasjon som kan eskalere, sa pressevakt Morten Ek i Statoil klokken 14.30.

Eksplosjonsfare

Ek forteller at 600 ansatte ble evakuert. Ingen skal ha kommet til skade.

Lekkasjen oppsto ved bensinanlegget på Mongstad. Den ble raskt stoppet, og anlegget ble trykkavlastet. Det betyr at gassen som sto i systemene «fakles» ut, noe som gjør at flammen og røyken fra anlegget blir større og mer synlig enn vanlig.

Statoil jobber nå med å få oversikt over hva som har utløste lekkasjen.

– Alle slike alarmer tar vi veldig alvorlig, og vi handler etter det. Hydrogen utgjør en eksplosjonsfare, sier Isaksen i Statoil klokken 16.15.

Evakueringen opphørt

Statoil ga 110-sentralen beskjed om at de selv tok seg av lekkasjen, og brannvesenet rykket ikke ut. Politiet sendte imidlertid patruljer til stedet for å bistå med evakueringen.

– Det skal ikke være noen fare ved å oppholde seg på stedet nå, sa operasjonsleder Arve Samsonsen til NRK klokken 14.15.

Like før klokken 15 opplyser Ek i Statoil at «faren over»-signalet ved anlegget gikk klokken 14.30, og at evakueringen da opphørte. Bensinanlegget er imidlertid fortsatt stengt.

– Før produksjonen kan holde fram må vi sikre og gjøre klart området. Deretter kjører vi opp igjen anlegget, forteller Isaksen i Statoil til NRK klokka 16.15.