Hopp til innhold

Mobilspillere som jukser kan forstyrre navigasjonssystemer

BERGEN (NRK): Juksing i mobilspill basert på GPS, som Pokémon GO og Ingress, kan forstyrre vitale tjenester som Luftambulansen.

Senioringeniør Øystein Bakke i Nasjonale kommunikasjonsmyndigheter ser etter GPS-forstyrrelser

FORSTYRRELSER: I bakrommet har senioringeniør Øystein Bakke flere ulike typer instrumenter som han styrer fra en datamaskin i forsetet. På utvalgte punkter stopper han og ser etter endringer i frekvensene han ser på skjermen. Hvis noe er uvanlig vil det gjøre utslag på skjermen.

Foto: Simon Brandseth / NRK

I mobilspill som Pokémon GO og Ingress er spillerens posisjon sentral. For å bevege deg i den virtuelle spillverden er du avhengig av å bevege deg i den virkelige verden. Det gjorde at spillene høstet skryt fra helsepersonell, som mente det aktiviserte en gruppe som ofte blir stillesittende.

Men som i alle spill forekommer det juks.

Så kalt «spoofing» betyr at du lurer den innebygde GPS-en i mobilen til å tro at du er et annet sted enn du egentlig er. I Ingress kan en slik fordel gjøre at du kan bevege deg kjapt rundt i spillet, og du kan komme til lite tilgjengelige områder.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet fikk nylig et tips fra en Ingress-spiller i Bergen, som mener «GPS-narring» kan ha mye større konsekvenser enn spillerne selv innser.

Vedkommende har observert stadig mer «GPS-narring» i spillet. Dette slår igjen ut på ulike navigasjonssystemer som viser feil posisjon – i noen tilfeller feil på flere kilometer, opplyser tipseren.

Ingress-Spill-Mobil

VIRTUELL VERDEN: I likhet med Pokémon GO baserer Ingress seg på mobilens GPS-signal. Det betyr at du må bevege deg i den virkelige verden for å bevege deg i den virtuelle spillverden.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

To metoder

Så til det store spørsmålet: Er det mulig å forstyrre GPS-signal ved å jukse i et mobilspill?

– Ja, sier senioringeniør Øystein Bakke i seksjon for tilsyn og veiledning i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Han skisserer to ulike metoder – en lovlig og en ulovlig.

  • «GPS-narring» lokalt på mobilen: Brukeren setter opp en simulert GPS-mottaker på mobiltelefonen. Dette kan gi en annen posisjon enn den reelle posisjonen til brukeren. Dette forstyrrer ingen eksterne GPS-mottakere.
  • «GPS-narring» ved hjelp av en radiosender: Brukeren setter opp en egen radiosender som lurer GPS-mottakeren på mobiltelefonen. Denne radiosenderen vil ha en viss rekkevidde og kan dermed kunne forstyrre andre GPS-mottakere i nærheten.

Nkom opplyser at de ikke har vært borti en lignende sak tidligere.

Senioringeniør Øystein Bakke i Nasjonale kommunikasjonsmyndigheter ser etter GPS-forstyrrelser

SØKEN: Senioringeniør Øystein Bakke i Nasjonale kommunikasjonsmyndighet skal i tiden fremover bruke målestasjoner og egne målebiler med måleinstrumenter som kan oppdage forstyrrelser som kan ødelegge for eksempel GPS-mottak.

Foto: Simon Brandseth / NRK

Kan føre til fare for liv og helse

Selv om senioringeniør Bakke viser til at det er mulig å gjøre, har de foreløpig ingen indikasjoner på at det har skjedd. For Nkom er avhengig av å være til stede mens det pågår for å registrere «GPS-narring».

De ser likevel alvorlig på tipset.

– Dette kan være ulovlig bruk av frekvenser som kan føre til fare for liv og helse, sier avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal, leder for teknologiavdelingen i Nkom.

For det har vært flere tilfeller de siste årene at Luftambulansen har mistet GPS-signalet på vei til pasienter.

Det får Nkom til å reagere:

– Vi ser på enhver GPS-forstyrrelse som helt uakseptabelt, sier Heimdal.

– Et komplekst problem

NRK har forsøkt å kontakte selskapet bak Ingress og Pokémon GO, Niantic, i flere dager for en kommentar. De har ikke besvart henvendelsene.

Andrew Krug, Global Community Manager i Niantic, har i flere spørsmålsrunder på Reddit svart på bekymringer fra spillere om «GPS-narring».

– Dette er et komplekst problem uten en enkel løsning. Vi lukker smutthull i spillet hele tiden, men vi klarer ikke å fange alle. Vi gir ikke opp kampen, skriver Krug.