Hopp til innhold

Dette kan gi deg søvnplager

Nettbrett og mobiltelefonen får skylden for at 750.000 nordmenn sliter med å sove.

Jente med pc

ØDELEGGENDE: Å bruke elektroniske medier på sengen, gjør at man bruker lenger tid på å sovne, og at man ikke sover så lenge.

Foto: Colourbox.com / Colourbox

Det er en dårlig ide å avslutte dagen med å lese e-post eller surfe på nettet på sengekanten, om du vil ta vare på nattesøvnen.

Bruken av digital underholdning døgnet rundt har eksplodert, og forskerne ser en sammenheng mellom dette og søvnløshet, sier Øystein Vedaa, som forsker på søvnplager ved Folkehelseinstituttet.

– Studier som har sett på sammenhengen mellom bruken av elektroniske medier og søvnen vår, viser at bruken fører til senere innsovning og kortere søvnlengde, forteller han.

Økende problem

I 2001 hadde mellom åtte og ti prosent av Norges befolkning alvorlige søvnproblemer. I dag sliter nærmere 15 prosent av oss med det samme.

Tilsvarende psykiske lidelser som angst og depresjon, som ofte sees i sammenheng med søvnproblemer, har deriomt ikke økt i samme periode.

Tar med mobilen i senga

I en fersk søvnstudie fra Universitetet i Bergen (UiB) svarer over 90 prosent av de 500 studentene at de minst én gang i uken bruker mobil eller datamaskin på sengen før de sovner.

Dersom de holder på med dette inne på soverommet, lærer kroppen og hjernen å assosiere soverommet og sengen med bruken av dingser, sier søvnforskeren.

– Dette hindrer oss i å få den spontane søvnreaksjonen som vi egentlig vil ha når vi legger oss i sengen, forteller Vedaa.

– Hva tenker dere søvnforskere om dette?

– Vi kan ikke gjøre så mye annet enn å informere om at det er slik. Så kan det jo hende det skjer noe med teknologien etter hvert, som kan ta hensyn til dette, sier forskeren.

Virker oppgirende

Ståle Pallesen

- FÅ UT DUPPEDINGSENE: Søvnforsker, Ståle Pallesen, ved Universitetet i Bergen.

Foto: André Marton Pedersen / NRK

Selv om forskerne i denne søvnstudien ser en sammenheng mellom elektroniske medier og søvnvansker, kan de ikke med sikkerhet si hvorfor det er slik. Men tidligere observasjoner og studier kan gi svar.

– Vi vet at lys kan påvirke biologiske mekanismer som forsinker søvn og døgnrytme. Spennende spill eller tv-programmer kan virke oppgirende og gjøre det vanskeligere å sove, sier Ståle Pallesen til UiB.no.

Han er medforfatter i undersøkelsen som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Behavioral Sleep Medicine.

– Men det kan heller ikke utelukkes at man med søvnløshet og forsinket søvnfase fort blir liggende lenge våken i sengen om kvelden, og derfor tyr til elektroniske media som underholdning, sier Pallesen. .

Få får behandling

Det er ikke mange som sliter med søvnplager som får behandling. Kun 15 prosent blir fanget opp av helsevesenet. Og om du får behandling er det oftest med sovemedisin. For en kort periode kan dette hjelpe, men etter hvert blir effekten mindre, og medisinen vanedannende.

Ifølge søvnforsker Vedaa er psykologisk behandling det som fungerer best mot søvnløshet. Men det er få i Norge som har kompetanse på dette, og tilbudet finnes hovedsaklig i de store byene.

I Bergen tilbyr nå Vedaa og en gruppe søvnforskere et helt nytt tilbud for deg som ikke får sove - over nettet. Der begynner du med å ta en test.

– Dersom du får et resultat som peker i retning av insomni, blir du oppfordret til å ringe oss. Deretter får du tilgang på nettprogrammet som på bakgrunn av logaritmer skreddersyr behandlingen og anbefalingene du får, sier Vedaa.