NRK Meny
Normal

Mobildekning sikrer tryggere tursti til Trolltunga

Nå kan du for første gang legge ut bildene dine direkte fra Trolltunga, eller ringe etter hjelp. I dag åpnet mobilnettet endelig på Trolltunga.

Mobildekning på Trolltunga

ENDELIG: Etter en omfattende prosess har mobilnettet endelig åpnet på Trolltunga. Nå går det an å ringe etter hjelp hvis du skulle trenge det.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Jeg vil si at dette er et lite steg for en mann, men et stort steg for menneskeheten, sier ordføreren i Odda, Roald Aga Haug.

Dette sa han i den første offisielle telefonsamtalen takk 1100 meter over havet, på Trolltunga.

I dag åpnet nemlig 4G telefondekning på den kjente turistattraksjonen, hvor dekningen ikke før har sluppet til.

Trolltunga

DIREKTE HERFRA: I dag kan du for første gang sende bilder og ringe fra Trolltunga. Mobilnettet åpnet der i dag.

Foto: Tale Hauso / NRK

Dekningen er et samarbeid mellom Statkraft, Telenor og Odda kommune.

Bjørn Amundsen, Telenor

STOR DAG: Bjørn Amundsen fra Telenor var med til Trolltunga for å markere åpningen av mobilnettet. Og dekningen kunne han rapportere var veldig god.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Det har vært en omfattende prosess, og fra første dialog i dette prosjektet, har det tatt neste fem år, sier Bjørn Amundsen i Telenor.

Utfordrende uten dekning

I fjor besøkte over 50.000 turister Trolltunga, og antall redningsaksjoner økte kraftig i 2015. Røde Kors måtte hente ned folk over 20 ganger, og oppdragene har vært ekstra utfordrende uten mobildekning.

– Ja, dette er veldig viktig. Det valfarter veldig mange folk til Trolltunga, og det kommer til å øke i årene framover. Vi ser derfor for oss at vi bør ha en mye bedre beredskap enn det vi har i dag, sier Haug.

Bjørn Arild Fjeldsbø

FOLK KAN FÅ HJELP RASKERE: Bjørn Arild Fjeldsbø er områdeleder i Røde Kors. Han håper mobilnettet kan hjelpe de å komme folk til unnsetning raskere.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Tidligere fikk vi ikke helt kontroll på dem som meldte seg i nød, men nå vil vi få kontroll på de mye tidligere, både hvor de er og hva som feiler de, sier områdeleder i Røde Kors, Bjørn Arild Fjeldsbø.

–​ Blir det tryggere nå?

– Man kan i alle fall få tak i hjelp mye raskere enn før, og redningsetatene kan gjøre en vurdering på hvor mye ressurser vi skal sette inn for å komme til unnsetning kjapt, sier Fjeldsbø.

Tidligere har ikke redningsmannskapene hatt kontroll over hvor de i nød har vært, eller hvilke skader de har hatt. Røde Kors har ofte fått beskjed fra andre som har meldt inn skadde, gjerne timer etter de sist var observert.

– Nå kan vi vite hvilken type utstyr vi trenger å ta med og hvor mye folk vi trenger å sette inn i forhold til det oppdraget vi er kalt ut på, sier han.

Mobildekning på Trolltunga

SAMARBEID: Mobilnettet kommer i dag i stand på Trolltunga som resultat av et samarbeid mellom Statkraft, Odda kommune og Telenor. I dag tok åpningsseremonien sted 1100 meter over havet.

Foto: Tale Hauso / NRK

Nå er han spent på om trykket øker på sentralen når folk kan ringe tidligere. Han håper mobilnettet vil redusere mengden utrykninger, som de hadde rekordmange av i 2015.

– Noen ganger kan det være nok å snakke med de, og geleide de til nødbuene som kommunen kommer til å sette opp inn over stien, sier Fjeldsbø.

Melde minnene direkte

Roald Aga Haug

VELDIG VIKTIG: Ordfører i Odda Roald Aga Haug mener det er veldig viktig at de har fått opp bra mobildekning på stien til Trolltunga. Han tror mengden besøkende bare vil øke.

Foto: Tale Hauso / NRK

Ordføreren tror dagens store milepæl på Trolltunga vil føre med seg flere gode sider, også for turistene.

– Nå gleder vi oss til at turister kan valfarte til Trolltunga og dele minnene sine direkte, og at turen også da blir tryggere, sier Haug.

Siste video

Ein person mista livet då eit stort snø- og jordras trefte Odda i 1993.
Programleiar er Jan Børge Leirvik
Programleiar er Jan Børge Leirvik