Mistillit mot styret ved Sørstokken

Fylkeskommunen innvilger lån til Sunnhordland lufthavn AS, men krever generalforsamling og nyvalg av styre som motytelse.

Inngang til flyplass
Foto: Kristine B Barane/NRK

- Dette er et signal om at man trenger tettere oppfølgning på økonomistyringen i selskapet, sier Stord-ordfører Liv Kari Eskeland (H) til NRK.no.

Flyplasselskapet sliter med økonomien og har måttet vende seg til sine eiere for å kunne opprettholde driften. Hordaland fylkeskommune eier 21 prosent av aksjeselskapet, og har i dag vedtatt å låne selskapet 2.520.000 kroner.

LES OGSÅ: Flyplass i pengeknipe

Beinharde betingelser

Totalt trenger Sunnhordland lufthavn AS 12 millioner kroner for å få endene til å møtes. De resterende pengene, 9.480.000 kroner, håper de å få fra hovedaksjonæren, Stord kommune. Saken blir behandlet i kommunestyret 21. oktober.

Men fylkeskommunen har satt beinharde betingelser for sin del av lånet. I en pressemelding går det frem at eieren krever ekstraordinær generalforsamling med valg av nytt styre. I tiden frem mot generalforsamlingen skal de to eierne i fellesskap evaluere det nåværende styrets innsats. Representanter for fylkeskommunen og Stord kommune skal også utgjøre valgkomitéen.

Skuffet ordfører

Ordfører Eskeland sier initiativet kommer fra fylkeskommunen, men bekrefter at hun ble orientert om planene i forkant av dagens vedtak. Saken var oppe til behandling i formannskapet tirsdag, og Eskeland sier det da kom uttalelser som varsler en frisk diskusjon i kommunestyret når lånesøknaden skal behandles.

- Vi hadde selvsagt håpet at når flyplassen får 12 millioner kroner i året i ti år fremover gjennom statsbudsjettet, så ville man være i en slik situasjon at man klarte å håndtere slike ting uten å gå til eierne, sier Eskeland.

Tirsdag vedtok formannskapet å låne Sunnhordland lufthavn AS 200.000 kroner til utbetaling av lønn. Ordføreren ble samtidig gitt fullmakt til å utvide lånerammen med 800.000 kroner.