NRK Meny
Normal

Fikk armen kappet av - nå spiller han bass

Tore Nordahl-Pedersen fryktet at han skulle dø da ha sagde av seg armen. Tre år etter ulykken jobber han som glassmester og spiller bass.

Tore Nordahl-Pedersen

SYDDE PÅ ARMEN: Etter seks timer på operasjonsbordet, var armen sydd sammen igjen. Likevel vil armen til Tore aldri fungere helt som før, men mer enn nok til at Tore nå kan spille bass igjen.

Foto: Privat

Det som var så grådig koselig Bjarte var at du hadde fullstendig roen og fikk meg til å slappe av. For det var ganske traumatisk når jeg så hånden ble kappet av.

Tore Nordahl-Pedersen til brannmann Bjarte Rotnes.

– En stund etter ulykken satte jeg meg et mål om å spille gitar igjen. Men det har jeg ikke helt klart. Men jeg spiller bass, sier Tore Nordahl-Pedersen.

Tre år er gått siden den fatale ulykken, 16. september 2011. Glassmesteren hold på å innrede en ny rammebutikk sammen med konen, på Landboden i Os i Hordaland.

Nordahl-Pedersen sto i et annet rom enn konen og skar til materiale med en kappesag, da det gikk galt.

– Jeg hadde på meg en genser som var ganske vid i ermene. Det var nok den som gjorde at det gikk galt, for den satte seg fast i sagen. Armen ble dradd inn i sagen, og jeg hadde ingen sjanse, fortalte Nordahl Pedersen fire uker etter ulykken.

Møtte igjen redningsmannen

Tore Nordahl-Pedersen

MØTTE SIN REDNINGSMANN: Tore Nordahl-Pedersen møtte igjen brannmann Bjarte Rotnes som var den første av hjelpemannskaper som kom til stedet.

Foto: Lene Granli

NRK møter Tore Nordahl-Pedersen igjen på stedet der ulykken skjedde. Med er også brannmannen Bjarte Rotnes, den første som kom til stedet etter at konen til Nordahl-Pedersen hadde kontaktet nødetatene.

– Jeg var livredd for at jeg skulle blø i hjel. Det jeg husker best fra ulykken var når Bjarte kom inn og hjalp meg. Det som var så grådig koselig Bjarte var at du hadde fullstendig roen og fikk meg til å slappe av. For det var ganske traumatisk når jeg så hånden ble kappet av, sier Nordahl-Pedersen til sin redningsmann.

– Når jeg kom inn døren så satt du på kne. Du hadde det ikke bra. Og jeg så blodskvettene rundt fra gulv til tak. Da var det om å gjøre å holde fokus på det som var viktig der og da. Og det var jo å hjelpe deg, med livreddende førstehjelp, og få stoppet blødningen, forteller brannmann Bjarte Rotnes.

Blødningen hadde roet seg kraftig da Rotnes kom til.

– Du blødde faktisk ikke så mye når jeg kom inn. Adrenalinet hadde tredd i kraft og snurpet igjen en del. Hånden hang og dinglet så jeg tok fatt i den, den hang jo etter sener og blodårer. Så holdt jeg den i noenlunde normal posisjon. Deretter preiket jeg med Tore og roet han ned, sier Rotnes.

Nordahl-Pedersen er full av lovord om innsatsen til brannmannen.

– Det var grådig betryggende å få en så rolig kar inn. Han fikk roet meg ned. Jeg tror det var det viktigste av alt, at jeg ikke fikk panikk. Jeg følte det gikk grådig greit etter at han kom. Derfor er jeg veldig takknemlig ovenfor Bjarte, sier han.

Tore Nordahl-Pedersen

SPILLER BASS: Tore Nordahl-Pedersen mestrer bass-spillingen til tross for ulykken. Han jobber også halvtid som glassmester.

Foto: Lene Granli

Skal spille gitar igjen

Det gikk omtrent en time fra konen varslet nødsentralen, til Nordahl-Pedersen ble kjørt inn på operasjonssalen på Rikshospitalet i Oslo. Etter seks timer på operasjonsbordet, var armen sydd sammen igjen. Et av målene han satte seg etter ulykken var å komme tilbake i jobben som glassmester. Det har han klart, i hvert fall delvis.

– Armen fungerer greit. Jeg tenker ikke så mye på den i hverdagen. Men bra er den jo ikke. Og det blir den sikkert heller aldri. Jeg var sykemeldt nesten et år. Så begynte jeg å jobbe igjen. Men jeg jobber bare halv dag.

– Så er du glassmester da?

– Ja, jeg har ganske tungt arbeid. Men jeg har ingen problem med å bære tunge ting.

Tore Nordahl-Pedersen

TAPPER: NRK møtte Nordahl-Pedersen en måned etter ulykken for tre år siden. Den gang var han klar på at målet var å komme tilbake i arbeid og å kunne spille gitar igjen.

Foto: Sindre Øye Helgheim

I tillegg til å kunne arbeide ønsket Nordahl-Pedersen å kunne spille gitar igjen. Det har ikke vært enkelt.

– Jeg hadde et mål om å spille gitar igjen. Men det har jeg ikke helt klart. Men jeg spiller bass da. Jeg trener på gitarspillingen og håper at jeg skal kunne spille gitar igjen og. Det er liksom målet. Man må jo ha noe å strekke seg etter, sier han.

Glassmesteren retter også en stor takk til alle som hjalp ham på Rikshospitalet i Oslo.

– Den kanskje koseligste perioden etter det skjedde var å være inne igjen på sykehuset. Jeg ble veldig godt kjent med disse som hjalp meg der. Utrolig greie folk. De gav meg utrolig mye positivt. Jeg gledet meg faktisk hver gang til å komme tilbake der, jeg var jo inne i et helt år frem og tilbake for opptrening av armen, forteller han.

Siste video

Programleiar: Marte Rommetveit
Programleiar: Marte Rommetveit