Jublet for millionstøtte, så forsvant den

Olav H. Hauge-senteret jublet for millionstøtte til lyrikkutstilling. Så kom kontrabeskjeden. – Svært uventet og helt uforståelig, sier leder for senteret, Geir Netland.

Olav H. Hauge-senteret

MISTER STØTTE: Olav H. Hauge-senteret i Ulvik i Haranger ble gitt 1,5 millioner kroner til basisutstilling neste år. Nå er støtten trukket.

Foto: Terje Hjartnes

Det var jubel på Olav H. Hauge-senteret i Ulvik i Hardanger 14. oktober. Da la den rødgrønne regjeringen inn 1,5 millioner kroner til basisutstilling ved senteret i sitt budsjettforslag.

Dermed var alt klart for utstilling i 2014. Men på fredag kom kontrabeskjeden. Den blå regjeringen foreslår nemlig å fjerne støtten.

– Det betyr at vi ikke klarer å holde fremdriften vi hadde planlagt og åpne for publikum i året for grunnlovsjubileet. Vår plan var å kunne presentere Hauge både for et bredt og faglig interessert publikum. Men hvis vi ikke vi får denne finansieringen på plass, blir det ingen utstilling i Ulvik i 2014, sier Geir Netland, leder for Hauge-senteret.

– Bare innholdet i senteret som mangler

Senteret ligger i det gamle kommunehuset i Ulvik. Ifølge Netland har kommunen brukt over 7 millioner på å legge til rette for å videreføre arven fra den anerkjente vestlandsdikteren.

– Nå er det egentlig bare innholdet i senteret som mangler. Vi ber om littegrann penger fra statsbudsjettet, som er helt avgjørende for det formidlingsarbeidet vi skal gjøre, sier Netland, som mener kuttet i støtten rammer senteret urettferdig.

– Vi mener de har plassert oss på feil budsjettpost, noe som gjør at det som var tenkt å være en begrensning i nybygg rammer oss også. For vår del er det jo snakk om gjenbruk av en eksisterende bygning, og dessuten er det jo innholdet i bygget vi søker støtte til, sier Netland.

– Det var svært uventet

Nå håper han politikerne på Stortinget ser det han kaller urettferdigheten i millionkuttet til senteret.

– Dette var spesielt skuffende fordi vi fikk gode tilbakemeldinger fra kulturrådet og kulturdepartementet så sent som i august. Det var svært uventet og uforståelig, siden prosjektet ble anbefalt og fremhevet som faglig sterkt, sier Netland.