Minnes kameraten Alexander

Mens hele Norge husker de store idrettsprestasjonene, tenker kameratene på hvordan det var å bli kjent med Alexander Dale Oen som tiåring.

Video Hele Norge minnes Alexander Dale Oen

Hele Norge minnes Alexander Dale Oen

Kim Torry Simmenes har kjent Alexander Dale Oen i 16 år. Han ble kjent med svømmestjernen da han var 10 år gammel og begynte å svømme i klubben Vestkantsvømmerne.

– Svømte som en nikkedukke

– Han var en liten guttunge og svømte bryst som en nikkedukke, egentlig. Men det gikk fort, forteller han.

Det er tydelig at barndomsvennen har grått når NRK møter han i hjemkommunen Øygarden. Han synes det er vanskelig å forstå det som har skjedd.

– Det er mange ting man tenker er mulige her i verden, men dette var kanskje ikke en av de. Jeg tenker bare «hvordan er det mulig, hvordan er det mulig».

Kameratene minnes Dale Oen

Kim Torry Simmenes (t.v) og Ørjan Bekken slit med å forstå at barndomsvenen er borte.

Foto: Runa Victoria Engen/ NRK

– Viste at man kan nå målene sine

Tidligere ordfører i Øygarden Olav Martin Vik ble kjent med Dale Oen da han var 14 år. Han forteller om en tung dag tirsdag.

– Ja, den har vært trist for meg óg. Det er sånn at når du får den type meldinger om en ungdom og en gutt som du kjenner veldig godt så vil du avvise det, en vil si at dette er ikke sant. Også er det likevel virkelig.

Den tidligere ordføreren ble kjent med Alexander Dale Oen i 2000 da kommunen begynte å støtte svømmeren økonomisk.

– Han hadde ambisjoner og vi trodde på det. Etterhvert ble det et nært samarbeid mellom kommunen og Alexander om økonomisk støtte.

De siste årene har Alexander Dale Oen vært en ambassadør for Øygarden kommune.

Olav Martin Vik

Tidligere ordfører i Øygarden Olav Martin Vik sørger over Alexander Dale Oen.

Foto: Anders Ekanger/ NRK

LES OGSÅ: - Alexander var et perfekt forbilde

Snakket om OL-gull som elleveåring

– Han viste at det går an å være stril og markere seg. Han viste at man kan nå toppen og klare målene man setter seg. Han har vært med å løfte Øygarden-samfunnet.

Kameratene husker Dale Oen som en gutt som tidlig hadde store ambisjoner. Da han var elleve år sa han at han skulle ta OL-gull om tolv år. I OL i Beijing klarte han nesten målet, da han tok sølvmedlaje.

– Han bestemte seg for noe og så gjorde han det, sier kameraten Ørjan Bekken.

Hans Jacob Stoebner trente Dale Oen i en periode for ni år siden. Han beskriver svømmestjernen som det perfekte forbilde.

– Ja, du kommer ikke nærmere. Alle idrettsutøvere har noe godt ved seg, men han var uangripelig på akkurat dét. Det var ingen som hadde noe negativt å si om Alexander.

LES OGSÅ: - Alexander var et perfekt forbilde

De gamle lagkameratene husker også Oen som et flott menneske.

– Han er seg selv uansett om han snakker med statsministeren eller en kamerat. Sånn er Alexander, eller var han, sier Bekken ettertenksomt.

Ville til Sørpolen

– Han var alltid eplekjekk, for å si det sånn. Han hadde alltid en god og vittig kommentar uansett hva som skjedde. I OL i 2008 møtte han kongen. Det første han gjorde var å invitere han på fest.

– Alexander var en veldig varm, jordnær person. Også så han deg. Selv om han hadde et navn, så han enkeltmennesket, sier tidligere ordfører Olav Martin Vik.

Sammen med kameratene hadde Alexander Dale Oen store planer for fremtiden. Han ville ta dem med på tur til Sydpolen en gang før de ble 80 år.

– Han hadde ideer og ting han hadde lyst til å gjøre. Han fikk hver dag til å telle mye. De dagene han fikk levde han godt, avslutter Bekken.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon