Ministeren vil møte folket på Fedje

Kystminister Lisbeth Berg-Hansen inviterer til åpent møte om ubåtvraket. – Hun trenger ikke komme hit for å få vite hva vi mener, sier ordfører Kristin Handeland.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

TILBAKE TIL FEDJE: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen vil svare på spørsmål fra beboerne på Fedje.

Foto: Arild Pettersen / NRK

To nautiske mil vest for øyperlen i havgapet helt nord i Hordaland ligger vraket av den tyske ubåten U-864. 9. februar 1945 ble den senket av den britiske ubåten «Venturer». Alle de 70 om bord mistet livet.

Kristin Handeland

KJEMPER FOR HEVING: Fedje-ordfører Kristin Handeland (Ap)

Drakamp siden 2003

Men i ubåten befinner det seg også 65 tonn flytende kvikksølv, som nå ligger der som en tikkende miljøbombee. Vraket ble funnet i 2003. Siden den gang har det vært utført utallige beregninger og laget flere rapporter for å finne ut om vraket bør heves eller dekkes til. En endelig avklaring er ventet å komme i løpet av 2012.

LES OGSÅ: Anbefaler tildekking av miljøbomba

Nå inviterer fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til to åpne høringsmøter om ubåten. Møtene skjer 2. mai kl. 11.00 på Clarion Hotel Bergen Airport på Flesland og kl. 16.00 i Fleirbrukshallen på Fedje.

– Kvikksølvet må vekk

Ordfører Kristin Handeland, for øvrig partifelle med kystministeren, sier til NRK.no at hun synes det er positivt at Berg-Hansen nå tar seg tid til å besøke Fedje for å svare på spørsmål fra befolkningen.

– Det vil være en god anledning for folk til å få stilt spørsmål og gi uttrykk for sitt syn. Men statsråden trenger ikke komme til Fedje for å få vite hva kystbefolkningen ønsker. Vi vil ha kvikksølvet vekk fra havbunnen en gang for alle, sier Handeland.

– Hvilke forventninger har du til møtet?

– Når hun er opptatt av å komme hit og høre folks meninger, forventer jeg at hun tar innspillene med seg tilbake til regjeringen og behandlingen av saken, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Vil gi bort «fuktskadd» miljøbombe

Ministeren: – Feil løsning kan bli katastrofe

Kystministeren har tidligere uttalt til NRK.no at ubåtvraket er en av hennes største hodepiner.

– Det har hendt at jeg har våknet brått om natten og min første tanke har vært hva vi skal gjøre med ubåten utenfor Fedje. Dette er helt klart den aller vanskeligste saken jeg har. Hvis vi setter i gang noe som blir mislykket, så vil det rett og slett være en katastrofe, sa Berg-Hansen tidligere i år.

LES OGSÅ: Frykter jordskjelv kan føre til kvikksølv-lekkasje utenfor Fedje

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.