NRK Meny
Normal

Miljøpartiene får innpass i Bergen

Protestpartiet Byluftlisten kaprer en plass i bystyret i Bergen.

Byluft jubel

JUBLER FOR BYLUFT: Glad, men fremdeles nervøs stemning på Byluftlisten sin valgvake i Bergen.

Med 99,9 prosent av stemmene talt opp i Bergen, er det så godt som sikkert at Byluftlisten får innpass i bystyret.

To små miljøparti inne i bystyret

Også Miljøpartiet De grønne gjør et knallvalg i Bergen, og dermed får to små miljøparti plass i bystyret for første gang.

Byluftlisten ser i natt ut til å få 1,0 prosent oppslutning, og rett over 1300 stemmer - akkurat nok til å få en representant inn i det politiske styret i Norges nest største by.

Men førstekandidat Endre Tvinnereim ville ikke juble da NRK besøkte valgvaken like etter klokken 02.00.

Byluftlisten i Bergen

INNE? Endre Tvinnereim har et mandat i Bergen når 99,9 prosent av stemmene er talt opp.

Foto: Kristine Askvik / NRK
Førstekandidat Sondre Båtstrand

OGSÅ INNE: Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne er også inne i bystyret i Bergen - for første gang.

Foto: Kjetil Kjær Andersland/NRK

Tilbakeholden jubel

– Det må en del fintelling til, og det er ikke akkurat et komfortabelt mandat vi innehar. Vi har vært inne den siste timen, men det kan forandre seg, sier han.

Den største frykten er at kandidater fra andre parti har fått så mange slengere at de kaprer mandatet Byluftlisten nå ser ut til å ta.

Partiet holdt valgvake passende nok i en pub midt på Danmarks plass, Bergens mest trafikkerte veikryss. Listen ble opprettet før årets valg som et protestparti mot manglende tiltak mot den dårlige byluften i Bergen.

Tvinnereim gikk til valg på én sak - og det er nettopp denne ene saken de vil kjempe for når de nå får et ord med i laget i bergenspolitikken.

– Vi kommer til å stå på for bedre luftkvalitet i Bergen. Det er ganske enkelt det vi vil jobbe for, sier Tvinnereim, som nå sier han vil jobbe for å bytte ut det sittende byrådet.

Det er Høyre som er den store valgvinneren i Bergen, mens byrådskollega Frp mister halvparten av sine velgere.

Skal få miljø og byluft på dagsorden

Også et annet marginalt parti med miljø og luft på agendaen, Miljøpartiet De Grønne, kaprer en plass i bystyret. Dermed må de to små miljøpartiene også kunne kalles vinnere.

– Dette ser bra ut, og nå skal vi komme inn og sette vårt preg på bergenspolitikken. Det er et manglende miljøfokus hos de etablerte partiene som er i posisjon, sier førstekandidat Sondre Båtstrand for De Grønne i Bergen.

Nå tror de to smålistene at miljø og byluft for alvor skal inn på den politiske dagsordenen i Bergen.

– Dette sier noe om at denne byluften som har plaget byen vår i opp mot et tiår, faktisk er så alvorlig at folk stemmer på grunnlag av det. Men nå må vi se hvordan tellingen blir, sier Tvinnereim.

– Jeg er glad for at også Byluftlisten er inne, men det er jo en sak vi har hatt lenge. Og det skal vi fortsette å ha også fremover nå, sier Båtstrand.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik