Hopp til innhold

Meteor eksploderte på himmelen

En meteor eksploderte og lyste opp himmelen over Bergen i natt. De som var våken fikk seg et spektakulært show.

En meteor eksploderte og brant opp i atmosfæren vest for Bergen i natt. De som var våken fikk seg et spektakulært show på nattehimmelen.

Ronny Tertnes sitt kamera fanget dette lysshowet tidlig i morges.

Rundt klokken 05.15 tirsdag morgen kom en stor meteor inn i atmosfæren vest for Shetland, med en fart på 20 kilometer i sekundet. De som var ute på denne tiden kunne se et kraftig lys på himmelen, og deretter et stjerneskudd.

– Jeg hørte om meteoren da jeg våknet i morges. Da løp jeg ut for å sjekke kameraet mitt. Og der var meteoren, midt på bildet! Det er nesten ufattelig å ha sånn flaks, sier Ronny Tertnes.

Tertnes har et kamera stående på terrassen på Valle i Bergen, som står klart for å fange det som måtte skje på nattehimmelen. Dersom noe skjer, tar kameraet det opp.

– Jeg har fått noen bra bilder med dette kameraet. Men dette er det tøffeste jeg har fått, uten tvil, sier han.

Meteor eksploderte ved Bergen

LYSTE OPP: Meteoren som kom gjennom atmosfæren torsdag morgen var kanskje så stor som ett tonn.

Foto: Ronny Tertnes

Falt trolig ned i sjøen

Meteoren kom inn i atmosfæren vest for Shetland. Den brukte trolig 12-15 sekunder gjennom atmosfæren, før den datt ned rundt 200 kilometer fra kysten.

Tor Einar Aslesen

STOR BEGIVENHET: Når en meteor på denne størrelsen kommer gjennom atmosfæren er det en stor begivenhet for astrofysiker Tor Einar Aslesen og hans kolleger.

Foto: Privat

– Det som skjer er at steinen kolliderer med luften når den kommer inn i atmosfæren. Farten er så stor at luften foran blir som en betongvegg. Da eksploderer den, og det sterke lyset kommer av at det blir frigjort energi, og at steinen blir brutalt varmet opp, forteller astrofysiker Tor Einar Aslesen, som er leder i Norsk Astronomisk Selskap.

Meteoren eksploderte trolig på rundt 30-35 kilometers høyde og delte seg i flere deler. Aslesen sier det er sannsynlig at noe av meteoren har falt ned til jorden, fordi den var så stor.

– Den var jo sterkere enn fullmånen, så den har kanskje vært på rundt ett tonn før den kom inn i atmosfæren. Og kanskje var den noen kilo da den kom helt ned, men dessverre falt den nok ned i Nordsjøen.

Sjelden

Det kommer ofte meteorer inn i jordens atmosfære, men i vårt område er det mer sjelden. For astrofysikerne er det en stor begivenhet.

– Det er jo dette vi venter på. Det kommer kanskje en meteor inn i vårt synsfelt er gang i året. Men denne var sjeldent stor. Den lyste jo faktisk gjennom skydekket. Hadde det skjedd på dagtid, hadde vi sett det godt, sier astrofysikeren.