Svart stemning ved Fantoft stavkirke

I dag møtte metalfans fra hele Europa til guidet sightseeing ved Fantoft stavkirke. – Kirkebrannen ga metalmusikken status, sier Marika Hyldmar

Created by InfoDispatcher

VIDEO: I dag møtte metalfans fra hele Europa til guidet sightseeing ved Fantoft stavkirke.

Marika og tre andre venninner har tatt turen fra Danmark for å være med på metallfestivalen «Blastfest» i Bergen. I år står Fantoft stavkirke på programmet.

 Marika Hyldmar

STATUS: Marika Hyldmar mener brannen ga Metal-musikken status.

Foto: Fayruz Sado / NRK

– Det er viktig at vi ikke glemmer det som skjedde. Jeg kan ikke forstå hvordan noen kunne tenke seg å brenne denne ned. Kirken ser så sykt «Black Metal» ut allerede, sier Marika Hyldmar.

I 1992 brant Stavkirken på Fantoft ned og mistenkt i saken var Varg Vikernes, som gjorde seg bemerket i black metall miljøet tidlig på 90-tallet.

Undergrunn for metal

Marika syns historien til stavkirken er spennende.

Vi skal få Bergen tilbake til metal-toppen

Festivalsjef Yngve Christiansen

– Det var en stor hendelse for metalmiljøet tilbake i tiden. Det er litt mer historie her i Norge, fremfor andre land hvor det stort sett er musikken som er i fokus, sier Marika.

Hendelsen fikk mediene til å få vite at det faktisk eksisterer en slik undergruppe innenfor metalmiljøet.

Metallfestivalen varer fra 18 til 21. februar og er allerede en av verdens største og mest kjente innendørsfestivaler innen sjangeren. Det var ingen ringere enn ordføreren i Bergen Trude Drevland som åpnet festivalen.

– Jeg tror absolutt at behovet er der når folk reiser fra 35 land for å oppleve en liten metal fest i Bergen. Byen er veldig viktig for denne sjangeren, og folk har lyst å oppleve festivalen, sier Festivalsjef Yngve Christiansen.

Viktig for metalhistorien

Festivalsjefen har satt opp Fantoft stavkirke på programmet under «Blastfest», fordi han mener det er interessant for miljøet, historien og norsk kulturarv.

– Selv om brannen er tragisk, er det viktig for oss å se kirken. Fantoft stavkirke er noe av det vi har i Bergen, sier festivalsjefen.

En som er enig er guiden til «Blastfest», Erica McConnell. Hun legger vekt på at det som skjedde ikke var greit.

– Jeg tenker at det er viktig at vi besøker kirken og at vi ikke glemmer det, sier McConnell.