Normal

Mens Jannike sto ved dødsulykken, florerte teoriene på sosiale medier

EVANGER (NRK): Som en av de første til ulykkesstedet på E16 mandag, reagerer Jannike Bondevik nå på hvordan folk spekulerte om ulykkesårsaken rett etter kollisjonen.

Jannike Bondevik

SKREV INNLEGG: – De konkluderer med hva som hadde skjedd uten at de visste noe om det, sier Jannike Bondevik, som reagerer på hvordan folk har uttalt seg og kommentert om ulykken på E16 i sosiale medier.

Foto: Christian Lura / NRK

Jannike Bondevik, som til daglig jobber som trafikklærer, visste hva hun skulle gjøre da hun kom til den alvorlige ulykken på E16 mandag. En bussjåfør fra Sogn omkom og flere ble skadet etter en kollisjon mellom en buss og et vogntog.

Sammen med flere bilister gjorde Bondevik det hun kunne for å hjelpe til med å få kontroll over skadde på stedet.

Og samtidig som alt dette skjer på E16, blir ulykken kjent i mediene. Og med det kom kommentarene på sosiale medier, der folk mente mye om årsaken til ulykken.

– Mange var raskt ute med å klage på veistandard og andre ting. De konkluderer med hva som hadde skjedd uten at de visste noe om det, sier hun.

Skrev innlegg

Dette fikk henne til å reagere. Tirsdag satt hun seg ned og skrev et innlegg på sin Facebook-side for å fortelle litt om hva hun opplevde. Posten har fått stor respons, mange har kommentert og delt det hun skrev. Ett av punktene gikk på hvordan folk har uttalt seg:

«Utan å ein gong ha vore tilstades, let ein blekket flyta som om ein har heile vitet om årsaksforholda».

Da hun leste kommentarene i etterkant, så hun at flere av disse ble lagt ut mens hjelpemannskapene jobbet på stedet.

– Utfra tidspunktet dette ble skrevet, var den omkomne og flere skadde fortsatt på stedet. At folk kan konkludere slik så tidlig, synes jeg er dumt, sier Bondevik.

Å komme først til et skadested er marerittet for de fleste av oss. Jannike var blant de første som kom til ulykken som krevde ett menneskeliv på E16 på mandag.

VIDEO: Jannike Bondevik var blant de første som kom til ulykken som krevde ett menneskeliv på E16 på mandag.

Måtte slette kommentarer

Dette merket også Henning Søvik, som administrerer Facebook-gruppa «Ny E16 Bergen–Voss umiddelbart». Han måtte til slutt moderere og slette kommentarer som kom inn.

– Selv kort tid etter ulykken var det mange som var raske med å spekulere og legge skyld. Det er ikke i orden, og vi må vise respekt, sier Søvik.

Kommentarer som «førerfeil», «folk kjører som idioter» og «veien ligger bare der, det er førerne som må skjerpe seg» haglet inn.

Uheldig at folk konkluderer

Lensmann på Voss, Ivar Hellene, sier det er uheldig at folk kommenterer på sosiale medier før politiet har konkludert med hva som har skjedd.

– Samfunnet er blitt slik at hvem som helst kan ytre seg i sosiale medier. Det er ikke noe politiet kan stoppe, men vi kan be folk om å tenke seg om, sier han.

Dersom folk konkluderer og fordeler skyld før politiet har funnet årsaken, er det uheldig.

– Vitner kan bli påvirket av det de leser og hører. Vår etterforskning bygger jo på vitner og undersøkelser på ulykkesstedet, sier Hellene.

Ivar Hellene, lensmann på Voss i Hordaland

UHELDIG: Lensmann på Voss Ivar Hellene sier det er uheldig at folk kommenterer på sosiale medier før politiet har konkludert med hva som har skjedd.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK