NRK Meny
Normal

Menneskehandelsaken avsluttet i dag

Forsvaret går inn for full frifinnelse i norgeshistoriens største menneskehandelsak som ble avsluttet i dag. Tiltalen bygger på manglende kulturforståelse, mener flere av forsvarerne.

Siste dag i menneskehandelsaken
Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

I dag var det siste dagen av den omfattende menneskehandelsaken i Bergen tingrett. Saken har pågått i tre måneder og over 130 persone har vitnet

Vil ha full frifinnelse

Siste forsvarer holdt i dag sin avsutningsprodedyre. Forsvarerne går inn for full frifinnelse av alle de tiltalte. Seks personer fra Romania står tiltalt for grov menneskehandel . Flere av de er også tiltalt for tvangsgifte og seksuelle overgrep,.

Advokat Are Bohne, som forsvarer 26-år gamle Silver Raducanu i saken, mener de tiltalte ikke kan dømmes fordi de er analfabeter og ikke forstår at det de har gjort er galt.

– De forstår hva reisen går ut på og hva de har gjort, men de forstår ikke hvorfor de er tiltalt for menneskehandel, sier Bone.

– Betyr det at de ikke forstår at overgrep mot en 13-år gammel jente er straffbart?

– Kulturarroganse

– Det jeg snakket om nå er denne menneskehandelbestemmelsen.

Et av de mest alvorlige tiltaltalepunktene mot 26-åringen er at han skal ha bundet fast en 13-år gammel jente i et handikaptoalett for så å utføre seksuelle overgrep.

Forsvareren mener at tiltalen mot de seks personene som tilhører Rom-folket bygger på kulturarroganse.

– Det som er helt sikkert er at politiet her i Hordaland ikke på noe tidspunkt har tilegnet seg kompetanse om Rom og sigøynerliv.

Aktoratet mener på sin side at kultur ikke kan forsvare straffbare handlinger.

– Kultur kan ikke forsvare overgrep

– Alle barn har krav på det samme vernet, uanvhengig av hvilken kultur de kommer fra. Det er helt åpenbart at de har krav på akkurat det samme vernet mot utnyttelse og overgrep som alle andre barn har, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Christoffersen har leder etterforskningen mot de seks tiltalte. Han avviser at kultur skal ha noe å si så lenge det er snakk om grov kriminalitet.

– Det kan ikke være slik at fordi du kommer fra en romkultur, og at det er vanlig innenfor den gruppen av rom du kommer fr a å gifte seg så tidlig, at man av den grunn skal gå straffri når det er snakk om så alvorlige overgrep mot mindreårige barn.

Dom i saken faller i midten av juli. Da blir det klart om dette er den alvorligste menneskehandelsaken i norsk rettshistorie.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.