Hopp til innhold

Mener Warloe straffes for hardt

Høyre sender ut dårlige signaler og dømmer Henning Warloe for hardt. Det mener et av Norges ledende senter i rusfeltet.

Bygården i Parkveien i Oslo der politiet fant narkotika i Henning Warloes leilighet.

TRAKK SEG Politiet fant narkotika i stortingspolitiker Henning Warloes leilighet i Parkveien. Warloe har nektet befatning med funnet, men har innrømmet narkobruk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Arne Klyve

HØYRE OVERREAGERER: Full ekskludering er en overreaksjon fra Høyre, mener Arne Klyve i Bergensklinikkene.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det virker som at Henning Warloe helt støtes ut i mørket, og som at man erklærer ham nesten som politisk død. Det syns jeg er altfor strengt.

Det sier Arne Klyve i Stiftelsen Bergensklinikkiene, et av de ledende sentrene som jobber med rusproblemer i Norge. Han jobber til daglig med forebygging av rusproblemer, og reagerer på at Warloe måtte si fra seg alle verv i Høyre etter narkoinnrømmelsen.

Mener fulle politikere er like ille

– Der ser ut som en ønsker plettfrie politikere. Men min tillit til en politiker vil være minst like mye svekket om han eller hun blir observert overstadig beruset, som denne enkeltepisoden med Warloe, sier Klyve til NRK.

Warloe har innrømmet å ha brukt narkotika mens han var stortingsrepresentant – og at misbruket skal ha skjedd i løpet av de siste seks-syv ukene.

Nå sitter han ut perioden sin på Stortinget, men har fått klar beskjed fra Høyre-leder Erna Solberg om ikke å stille til stortingsvalg for partiet igjen.

I utgangspunktet har Warloe bare innrømmet å ha brukt narkotika ved ett tilfelle. Det mener Bergensklinikkene ikke er nok til å erklære ham politisk død.

– Tilgivelig handling

– Det å ha brukt narkotika én gang for en stortingspolitiker, tenker jeg at er en tilgivelig handling, sier Klyve.

Også Warloe selv mener det er for tidlig å avskrive ham som politiker for all fremtid.

Arne Klyve er bekymret for signaleffekten Høyres reaksjon kan gi – spesielt til andre deler av arbeidslivet og blant unge.

Henning Warloe

INNRØMMET BRUK: Henning Warloe sier gjennom sin forsvarer at han mener det er for tidlig å avskrive ham som politiker.

Foto: tomas@icu.no

– Min første tanke er at dette er en overreaksjon. Å frata ham muligheten til å bli nominert igjen, er ganske alvorlig, sier han.

Kobles til flere narkosaker

Klyve understreker at han mener Warloe har mistet mye tillit.

– Han har brutt tilliten til eget parti, og til folket som har valgt ham. Samtidig har en også ambisjonen om inkludering, en verdi som står høyt i Norge. En skal ikke ekskludere folk, og det må også gjelde for folk i maktposisjoner.

I dag skriver Bergens Tidende at Warloe kobles til mer omfattende narkotikabruk. En nettprofil tilhørende politikeren ble brukt til å bestille narkotika på internett. Forsvareren hans mener profilen kan være manipulert for å skade omdømmet til Warloe.