NRK Meny
Normal

Advarer mot å fjerne sexkjøpsloven

Statsadvokat mener det vil være et fryktelig feil signal å fjerne sexkjøpsloven. – Loven har vært en døråpner i forhold til å få avdekket alvorlig kriminalitet, sier Rudolf Christoffersen.

Rudolf Christoffersen

KJEMPER FOR LOVEN: Statsadvokat Rudolf Christoffersen frontet bergenspolitiets kamp mot menneskehandel. Nå advarer han mot å fjerne den omdiskuterte sexkjøpsloven.

Foto: Trude Bakke / NRK

Et flertall på Stortinget, bestående av Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet, har alle programfestet at de vil fjerne sexkjøpsloven som ble innført i 2009

Gateprostitusjon

FEM ÅR GAMMEL LOV: Det er nå fem år siden Norge innførte forbud mot kjøp av sex.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Christoffersen frykter at et slik vedtak vil gi politi og påtalemyndigheten langt vanskeligere arbeidsforhold i kampen mot menneskehandel.

LES OGSÅ: Sexarbeid og stolthet | – Vi møter flere gravide prostituerte

– Har avdekket menneskehandel og halliker

– Jeg vil påstå at loven har vært vellykket. Som en følge av den er det blitt avdekket mer menneskehandel og halliksaker enn jeg tror vi hadde gjort uten sexkjøpsloven, sier statsadvokaten til NRK.

Som politiadvokat frontet han tidligere bergenspolitiets kamp mot menneskehandel både utad og i en rekke straffesaker. Han mener sexkjøpsloven var av avgjørende betydning for arbeidet.

Vil ikke endre synspunkt

Men argumentene preller av hos Høyres stortingsrepresentant Peter Christian Frølich fra Bergen, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.

– Det skal nok veldig mye til for at vi endrer vårt synspunkt om at det var feil å innføre sexkjøpsloven, sier Frølich.

Per Chr. Frølich

SKEPTISK: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich mener loven må fjernes.

Foto: Vidar Gudvangen

Det er nå fem år siden loven ble innført, og om kort tid får den blå regjeringen en rapport som har evaluert loven og effektene av den.

Allerede før rapporten foreligger er Frølich klar på at loven må vekk.

– Loven hjelper ikke de prostituerte, men gjør livet vanskeligere for dem, hevder han.

– Klarer aldri å avskaffe prostitusjon

– Hva er det som gjør at det er verdt å kjempe for nordmenns rett til å kjøpe sex?

– Vi vil aldri klare å avskaffe prostitusjon helt. Da blir spørsmålet for Høyre hvordan man best mulig kan ivareta de prostituerte, som er den svakeste parten i dette spørsmålet, sier Frølich.

Statsadvokaten kjøper ikke dette argumentet.

– Få av de utenlandske prostituerte er selvstendige. Et betydelig antall av dem har enten hallik eller er utsatt for menneskehandel, sier Christoffersen.

KrF støtter statsadvokaten

Tirsdag deltok politiadvokaten på et seminar om menneskehandel i regi av Kristelig Folkeparti, et parti fullt og helt som stiller seg bak loven.

– Å fjerne loven vil være et tilbaketog i kampen mot menneskehandel. Den har bidratt til større oppmerksomhet om saken og har gitt oss muligheten til å ta bakmennene som driver kynisk utnyttelse av andre mennesker, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til NRK.