Mener seks etasjer er høyt nok i sentrum

Det bør ikke bygges bolighus høyere enn fem etasjer i Bergen sentrum, mener forfatter og bergenspatriot Gunnar Staalesen. Men byrådet vil ha det høyere.

Høyhuset i Møllendal i Bergen

15 ETASJER: Utbygger Svein Kjelstrup Olsen har kjempet i mange år for å bygge 22 etasjer ved Store Lungegårdsvann i Bergen. Etter å ha redusert til 15 etasjer, fikk han ja fra politikerne i høst. Tegningen er en av tre alternativ til bygget.

Foto: Arkitekt Wiberg

Boligutbyggere ønsker å bygge 15 etasjers boligblokker i Bergen sentrum. I dag er det derimot ikke lov å bygge høyere enn ni etasjer i sentrum, men byrådet har signalisert at de ønsker å lempe på reglene, for å få plass til flere boliger i sentrum.

Så høye boligblokker passer ikke inn i bybildet, mener motstanderne.

Fra stuen sin på Årstad har Gunnar Staalesen utsikt helt ut til Nordnes. I dag er det få høyhus i sentrum av Bergen. Flere tar nå til ordet for å tillate høyere boligblokker, men grensen bør settes på fem-seks etasjer, mener Staalesen.

– For det første har det jo rent visuelt noe med hvordan et landskap ser ut, men mitt hovedargument er at vi har ikke behov for det. Ser vi internasjonalt på det, så er Bergen en småby, sier Staalesen.

  • Hvor mange etasjer bør tillates i Bergen? Si din mening i kommentarfeltet!
Gunnar Staalesen

PROTESTERER: Gunnar Staalesen mener seks etasjer er mer enn nok i bybildet i Bergen.

Foto: Siri Løken
Baard Schumann

VIL HØYERE: – Vi må bygge høyere og tettere, sier Baard Schumann i Selvaag Bolig.

Foto: Katrine Lunke

Ønsker å bygge høyere og tettere

Det vil bli behov for tusenvis av nye boliger i Bergen i årene som kommer. Byutviklingsbyråd Henning Warloe (H) skal legge frem nye retningslinjer for høyhus. Og han er klar på at han ønsker å åpne opp for å bygge høyere og tettere også i sentrum.

– Ja, det er fordi vi ønsker flere innbyggere i sentrum, sier Warloe.

Og store entreprenørselskaper ser store muligheter i Bergen. De ønsker å bygge i høyden for å få plass til flere beboere i sentrumsområdene.

– Du bør opp i tolv til 14 etasjer for å snakke om høyhus. Når byen skal vokse så mye som den skal de neste årene, så må vi bygge høyere og tettere, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

Etterlyser en helhetlig plan

Gunnar Staalesen har stor kjærlighet til byen han har bodd i hele livet. Han mener byutviklingen i Bergen har vært altfor vilkårlig, og etterlyser en mer helhetlig plan.

– Det er typisk tegn på tilfeldig og vilkårlig oppbygning som ikke har noen felles arkitektonisk uttrykk. Det er brikker som et barn har kastet utover golvet og sett hvor det har landet, sier Staalesen.

Se #bergensdebatten om byutvikling på NRK.no klokken 19.00 i kveld.