Mener karikaturene stenger muslimer ute

– At norske medier trykket Muhammed-karikaturene, har gjort at mange muslimer har følt seg stigmatisert og ekskludert fra offentligheten, mener tidligere moské-leder.

Tidligere leder av Bergen Moské, Kassim Mohamed Adan, er skuffet over norske aviser som trykket Mohammed-karikaturer etter Charlie Hebdo-angrepet.

SE VIDEO: Kassim Mohamed Adan er lei for seg det han kaller et økt gap mellom muslimer og andre nordmenn når karikaturene trykkes.

Kassim Mohamed Adan sier mange muslimer har følt seg såret og mobbet etter at karikaturtegninger av profeten Muhammed igjen ble trykket i norske aviser.

– Vi føler at det er stigmatiserende, og faktisk ekskluderende, når en blir utsatt for så mye mobbing. Når storsamfunnet tar til orde for å banke løs på religionen, uten å gi seg for å la den andre parten få si ifra, er det veldig deprimerende, sier Adan.

Han er tidligere formann av Bergen Moské, og deltok i kveld i en debatt om ytringsfrihet på NRK.no.

Dagbladet, VG, Aftenposten og Bergens Tidende var blant de norske avisene som trykket Charlie-karikaturer etter angrepet i Paris.

– Trekker seg unna debatten

– Statusen til Muhammed gjør at vi har et kjærlighetsforhold til ham. Og når du har et veldig sterkt kjærlighetsforhold til noen, er naturligvis krenkelse av disse sårende. Mange muslimer føler seg deprimert når disse krenkelsene skjer, sier Adan.

Det bidrar til at muslimer trekker seg unna, mener Adan. Dermed er ikke ytringsfriheten i Norge fullverdig.

– Ytringsfriheten vil begrense seg selv, og gjør det allerede i dag. Mange muslimer som ønsker å komme inn i denne debatten, jages egentlig vekk fra det offentlige forumet. Enten det er på grunn av netthets, eller individer som får trusler på grunn av det de står for, sier Adan.

Han var glad for at få norske aviser trykket tegningene under karikaturstriden i 2006.

– Men denne gangen føler jeg at det var et raseri som bygget seg opp i det norske samfunnet. Man ville uttrykke dette sinnet, sier Adan.

BTs sjefredaktør forsvarte trykkingen:

BTs sjefredaktør Gard Steiro mener det ville vært rart å la være å trykke Charlie Hebdo-tegningene.

SE VIDEO: Gard Steiro forsvarer trykkingen av Charlie Hebdo-tegningene.

– Alle må være med i kampen mot terror

Adan sier han ønsker all islamkritikk velkommen, og at norske muslimer brenner for å kjempe mot terrorisme.

Det oppleves som vanskelig i et samfunn der utøvelsen av islam oppleves som vanskeligere og vanskeligere.

– I kampen mot terrorisme må alle være med. Vi ønsker å være med i båten. Men om samfunnet gjør det slik at vi ikke kan være med, vil ikke båten ikke være full. Da blir kampen vanskeligere.

Se hele Vestlandsdebatten her:

Hvordan står det til med ytringsfriheten, når mange grupper føler at det har en høy pris å stå frem med den en egentlig mener? Se den én times lange Vestlandsdebatten.

SE VIDEO: Hele Vestlandsdebatten fra Kvarteret i Bergen.