Mener flere burde vært evakuert

Folkehelseinstituttet mener deler av Sandviken skulle vært evakuert i etterkant av Lehmkuhlbrannen.

Brann Maaseskjæret

LEHMKUHLBRANNEN: Folkehelseinstituttet mener større deler av Sandviken burde vært evakuert under brannen i Lehmkuhlboden 12. september. I dag var det høring om brannen.

Foto: Tipsbilde

Den 12. september brant det i Lehmkuhlboden i Sandviken i Bergen .

Folkehelseinstituttet var blant dem som kom med sine innspill da det i dag ble holdt høring om brannen i Bergen i dag.

Les mer: Hele høringsinnkallelsen

- Burde evakuert flere

Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet sa under høringen at evakueringen som ble gjort etter brannen, burde vært langt mer omfattende.

- Større deler av Sandviken burde vært evakuert med tanke på at det var en asbestbrann og helserisikoen slike branner kan medføre, sier Stene-Larsen til NRK Hordaland.

Se også: Nett-TV fra storbrannen | Riksantikvaren: - Eiernes ansvar | Stenger gamle trehus | Les alt om brannene i Bergen

Video nsps_upload_2008_11_18_19_15_28_1369.JPG

Han understreker imidlertid at slukningsarbeidet og evakueringen som fulgte var helt i henhold til de reglene som fantes den gang. Uttalelsene under høringen i dag var derfor ingen kritikk ovenfor Bergen kommune eller brannvesenet.

- Men nå i etterkant sitter vi med ny og bedre kunnskap om asbestbranner. Det har ført til at vi har endret og skjerpet reglene, sier Stene-Larsen.

- Nye reglene ikke gode nok

Den 26. september i år kom Folkehelseinstituttet med nye retningslinjer for hvordan faren for spredning av asbest ved brann skal behandles.

I etterkant av brannen konkluderer Folkehelseinstuttet med at siringsarbeidet rundt Lehmkuhlbrannen ikke var godt nok.

De vil derfor ha nye regler for hva som bør gjøres i forbindelse med slike branner i fremtiden.

- Slik vi ser det burde ting uansett vært gjort annerledes, sier Stene-Larsen.

Uvisst om helsefaren

Brannsjef Helge Eidsnes i Bergen er enig i at det er for dårlige retningslinjer i forbindelse med asbestbranner, selv med de nye reglene.

- Vi mener retningslinjene fremdeles er for dårlige, sier Eidnes, og sier han skulle ønske seg mer spesifikke regler.

Han understreker at brannvesenet ofte rykker ut på branner der det er absest i bygningen, og sier brannvesenet aldri har opplevd maken til fokus på asbest i forbindelse med en brann.

Brann Maaseskjæret

UTBRENT: Sjøboden i Sandviken ble totalt utbrent under brannen 12. september.

Foto: Linn Sjøvangen Steinsland / NRK

- Vi ønsker oss enda mer spesifikke regler, er oppfordringen fra brannsjefen.

Eidsnes sier også at brannvesenet burde hatt mer fokus på å fjerne brannen.

Helsefaren rundt brannen og spredningen av asbest kom også opp under høringen. Det er imidlertid ennå uvisst i hvor stor grad spredningen av asbest har medført helsefare for befolkningen i Sandviken.

Dette skriver andre medier om saken:
bt.no: - Har aldri opplevd et slikt asbestfokus
ba.no: BA-lenke


Siste video

Meisterfinale på Brann stadion, ekstremistar på bygdene og eldre som må flyttast ut av kommunen for å få sjukeheimsplass. Dette er nokre stikkord for dagens sending. Programleiar Jan Børge Leirvik
Bergen stasjon, eller Jernbanestasjonen? Sterke meiningar i Vestlandsrevyen i dag. Her kan du også sjå at Bergen kommune vil ha folkedugnad mot bygningsforfall, og flyktningar slit med einsemd. 
Programleiar Jan Børge Leirvik.
På nytt vekker gatekunstner AFK oppsikt. Nå har han malt det som trolig er landets lengste «street art», laget av en enkelt kunstner.