Mener fengselsdommen mot John Olav Nilsen bryter med menneskerettighetene

John Olav Nilsen ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel. Forsvareren kritiserer dommen på en rekke punkter. – Fengselsstraffen burde vært betinget, mener hun.

John Olav Nilsen

KRITISK TIL DOMMEN: John Olav Nilsens forsvarer mener en rekke momenter taler for at den anerkjente bergensartisten er dømt for hardt i Bergen tingrett.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Det går mot en anke, sier Linda Ellefsen Eide.

Hun forsvarer den kritikerroste bergensartisten John Olav Nilsen, som fredag ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for vold, tyveri og besittelse av amfetamin etter en voldsepisode på en Deli de Luca-kiosk i Bergen sentrum natt til 2. september 2013.

Selv om aktoratet ba om 90 dagers fengsel for 32-åringen, var forsvareren på ingen måte tilfreds da Bergen tingrett kom frem til at én måned mindre ville være en passende straff.

– Jeg synes dommen er uholdbart streng. Det er ikke tatt hensyn til at han ble provosert og dyttet, sa Eide etter kjennelsen.

Mener dommen har en rekke feil

Hun lister opp en rekke punkter hun mener taler for at bergensartisten har blitt for tøft behandlet av domstolen.

– Det holder ikke at en politibetjent tror at det var amfetamin. I en lignende kjennelse fra Stavanger fant man ut at pulveret den pågrepne hadde på seg var knuste Fisherman's Friend, sier Eide.

  • Nilsen er dømt for tyveri av fornærmedes mobiltelefon, etter straffelovens § 257, som omhandler tyveri med vinning som formål.

– Det er ikke godtgjort i dommen at tyveriet er gjort i vinnings hensikt, sier Eide.

– Jeg har kun funnet én høyesterettsdom med tilsvarende straffeutmåling. I den saken var det skjerpende omstendigheter i form av et utpreget smertebilde, og det er det ikke tale om her, sier Eide.

  • Saken kom for retten først 17 måneder etter at hendelsen skjedde.

– Høyesterett slo i 2005 fast, i en dom der en sak hadde 14 måneders liggetid, at straffen i slike saker skal gjøres betinget for å oppfylle betingelsene i Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Så fengselsdommen mot Nilsen burde vært betinget, sier Eide.

Tar stilling til anke onsdag

John Olav Nilsen og forsvarer

VIL ANKE: – Jeg har ikke fått tid til å diskutere det med ham ennå. Det gjør vi onsdag, så tar vi en endelig beslutning da, sier advokat Linda Ellefsen Eide om anke av fengselsdommen mot John Olav Nilsen.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Det er mye å ta tak i, og jeg er skuffet over avgjørelsen, oppsummerer Nilsens advokat.

Alt tyder på at dommen blir anket. Eide og klienten tar endelig stilling til det onsdag.

– Jeg har ikke fått tid til å diskutere det med ham ennå. Det gjør vi onsdag, så tar vi en endelig beslutning da, sier Eide.

LES OGSÅ: Nilsen om rettssaka: – Eg har ingenting å skjule