Hopp til innhold

Mener Eirik (6) hadde dødd uten akuttkirurgi

ODDA (NRK): Luftambulansen kunne ikke lande i Odda da Eirik ble født 13 uker for tidlig. Moren mener akuttkirurgien på lokalsykehuset reddet gutten og frykter konsekvensene hvis avdelingen nedlegges.

Eirik og Anbjørn Skare Molven

REDDET: Da Eirik kom til verden kunne ikke luftambulansen lande i Odda. Akuttkirurgi ble redningen, mener moren. Nå vil deler av en prosjektgruppe ha et sykehus i Odda uten akuttkirurgisk beredskap. Her avbildet med moren Anbjørg.

Foto: Tale Hauso / NRK

Hjemme i sofaen trekker seks år gamle Eirik inn pustemedisin fra en beholder, for å åpne opp i lungene.

Foruten medisinen er det ingenting som tyder på at gutten ble født 13 uker for tidlig i november 2010. Den dagen kunne ikke luftambulansen lande i Odda, og moren ble hastet til Odda sykehus.

– Skodden hang langt nedover sidene. Vi kom oss ingen vei og Eirik måtte ut. Det ble utført akuttkeisersnitt. Hadde vi ikke fått han ut, hadde det vært livsfare for både meg og Eirik, sier mor Anbjørg Skare Molven.

Eirik Odda sykehus

13 UKER: Eirik Skare Molven ble født 13 uker for tidlig i november 2010. Han må fortsatt bruke pustemedisin på grunn av lungeproblemer.

Foto: Privat

Akuttkirurgiske tilbudet er truet

Sykehuset står midt i den nasjonale debatten om nærsykehus og akuttkirurgi, som har rast siden høsten 2015.

I morgen legges det frem en rapport om fremtiden til Odda sykehus. En prosjektgruppe har jobbet med rapporten gjennom høsten, og gruppen er splittet på særlig ett punkt: Om akuttkirurgisk beredskap skal videreføres på sykehuset. Her kommer det en delt innstilling.

Et mindretall vil legge ned avdelingen. Dette fordi analysene i prosjektet viser at det sjeldent behandler alvorlig skadde pasienter.

De fire i mindretallet er prosjektleder Helge Bryne og ledere i Helse Vest og Helse Fonna. De elleve andre er representanter fra lokalsamfunnet og ansatte ved sykehuset.

Mener vær og vind kan skille liv og død

Overlege Trond Dyngeland ved sykehuset sitter i gruppen og mener akuttkirurgien ved sykehuset er med på å redde liv.

– Det er ikke meningen at vi skal endelig behandle disse alvorlige pasientene. Vi skal sørge for at de er stabile og blir holdt i live frem til de kommer til et traumesenter, og det gjør vi i dag. Men det hender også at det er værforhold som gjør at vi ikke kan transportere pasientene videre. Hva da?, spør han.

Ordfører: – Uryddig

Ordfører i Odda, Roald Aga Haug (Ap), mener det er uryddig at rapporten ikke stadfester at å fjerne akuttkirurgisk beredskap ved Odda sykehus vil føre til dødsfall i Hardanger, når et overveldende flertall er for en videreføring.

– Uten god begrunnelse blir det skrevet i rapporten fra mindretallet at en videreføring uten akuttkirurgi er like trygt som med akuttkirurgi. Det er med all respekt å melde ikke logisk, sier Aga Haug.

Odda sjukehus
Foto: Eirik Dankel/Helse Fonna

Prosjektleder vil ikke kommentere

Prosjektleder Helge Bryne vil ikke kommentere kritikken fra ordføreren, da rapporten er levert videre til eierne i Helse Vest og Helse Fonna. Rapporten offentliggjøres fredag.

Bryne legger til at han oppfattet at det var enighet om at det var ulike synspunkt på ett punkt i rapporten og at dette kommer frem av to ulike anbefalinger på dette punktet. Bryne har også invitert medlemmene i prosjektgruppen til å sende inn synspunkter de har hatt i etterkant av møtene som har vært. Disse vil følge som vedlegg til rapporten som nå skal ut på høring.

Endelig vedtak om akuttkirurgisk beredskap i Odda vil skje på et styremøte i Helse Vest i april 2017.