Normal

Mener byrådene i Bergen tjener altfor mye

– Det er ingen grunn til at en byråd skal tjene mer enn en stortingsrepresentant, sier KrFs Dag Inge Ulstein, som selv trolig blir byråd i Bergen de neste fire årene.

Dag Inge Ulstein

VIL REDUSERE EGEN LØNN: Dag Inge Ulstein blir trolig en av byens nye byråder. Nå tar han til orde for å redusere byrådslønningene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Onsdag la det avtroppende Høyre- og Frp-byrådet i Bergen frem et særdeles stramt bybudsjett , med kontroversielle kutt og tjenestereduksjon på alle kanter (se faktaboks). Kommuneøkonomien er svært anstrengt, noe som blant annet skyldes store lånekostnader.

Torstein Dahle

HYLLER ULSTEIN: Torstein Dahle i Rødt setter stor pris på utspillet fra KrF-toppen.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Situasjonen er alvorlig, sa påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) etter fremleggelsen i går.

– Må prioritere de som trenger det

Nå tar en av Schjelderups viktigste samarbeidspartnere til orde for at også den politiske ledelsen i Bergen bør ta konsekvensen av de trange tidene.

De siste årene har alle sittende byråder hatt over én million kroner i årslønn. Byrådslønnen følger prisstigningen og har aldri vært på et høyere nivå.

Til sammenligning tjener en stortingsrepresentant rundt 885.000 kroner i året.

– Vi er i krevende økonomiske tider, og da må vi prioritere de som trenger det mest. Det er ikke sikkert at det er byrådets lønninger hvor det kniper mest. Jeg ser ingen grunn til at en byråd skal tjene mer enn en stortingsrepresentant, sier gruppeleder for Kristelig Folkeparti i Bergen, Dag Inge Ulstein.

Schjelderup og Ulstein

PÅ VEI INN: Dag Inge Ulstein og Arbeiderpartiets Harald Schjelderup er byens nye byrådskamerater.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Partiet har allerede kommet langt i byrådsforhandlingene med valgvinner Arbeiderpartiet, og det virker per i dag selvsagt at både partiet og Ulstein selv er på full fart inn i det nye byrådet.

Hylles av Rødt

Når politikerlønningene i Bergen har vært tema de siste årene, er det stort sett partiene ytterst til venstre som har hevet øyenbrynene. Den samme fløyen hyller nå Ulsteins forsøk på å snakke ned sin egen lønn.

– Dette var et positivt innspill! Vi har jo sagt dette i mange år, sier Torstein Dahle i Rødt.

– Hele det politiske byråkratiet omkring byparlamentarismen er veldig kostbart, og lønnsutgiftene har i virkeligheten eksplodeert, både med hensyn til antall stillinger og lønnsnivå. Så her er det en hel del å spare, sier Dahle, som til daglig jobber som høyskolelektor i siviløkonomi.