NRK Meny
Normal

Krever styrets avgang etter underslagsskandalen

– Besøket på Slottet var rett og slett hyklersk, sier Ukeavisen Ledelse-redaktør Magne Lerø. Nå tar han til orde for å avsette Betanien-styret etter underslagssaken.

Blomhoff

MØTTE KONGEN: I februar fikk Are Blomhoff audiens på Slottet. Da hadde han allerede mistet jobben etter underslagene fra Betanien.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix service

Han får mene det han vil, det kan ikke vi nekte ham. Men det var ukjent for oss at Blomhoff fikk audiens på Slottet, så det kunne vi ikke hindret.

Christian Hysing-Dahl, styreleder i Stiftelsen Betanien Bergen

Tidligere daglig leder Are Blomhoff ved Stiftelsen Betanien Bergen er siktet for å ha underslått 14,6 millioner kroner. Saken ble varslet Betanien-styret 14 måneder før de tok det videre til politiet.

Styreleder Christian Hysing-Dahl har tidligere forklart dette med at de ville gjøre egne interne og eksterne granskninger for å forsikre seg om at det var hold i anklagene før de anmeldte.

– Jeg mener det er helt åpenbart at vi ikke kunne håndtert dette annerledes, har Hysing-Dahl uttalt til NRK.

Mener styret må gå

Magne Lerø

MENER STYRET BØR GÅ: Ukeavisen Ledelse-redaktør Magne Lerø mener styret i Betanien må avsettes etter underslagsskandalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det er redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse sterkt uenig i. I en kommentar i Vårt Land i dag tar Lerø til orde for at Metodistkirken, som står bak opprettelsen av stiftelsen, bør avsette hele Betanien-styret.

Hysing-Dahl har innrømmet at penger kan ha forsvunnet etter at styret ble varslet, før de gikk til politiet.

Nå har Stiftelsestilsynet opprettet tilsynssak mot Betanien, men Lerø mener Metodistkirken uanett bør ta affære selv.

– Det første Metodistkirken bør gjøre er å bytte ut hele styret, skriver Lerø.

– Det er et spørsmål om styret har gjort jobben sin

«Det er alltid fristende å løse en sak ved at den skyldige trekker seg og gjør opp for seg. Det ville spart Betanien for den negative omtalen de nå får», fortsetter redaktøren, og legger til at han tror både Blomhoff og styret håpte på at saken ikke ville komme ut:

«Styremedlemmene satt med lukket munn og sløve øyne for at ikke virksomheten skulle ta skade på sitt omdømme».

Overfor NRK trekker Lerø opp tre hovedpunkter han mener er særlig kritikkverdig i styrets håndtering.

– Det er for det første et spørsmål om styret har gjort jobben sin når de ikke har oppdaget underslag av så mange millioner over syv år. For det andre gikk det altfor lang tid før de anmeldte saken. Og det tredje er at de har latt ham spille rollen som en samfunnstøtte mens de visste at han hadde begått underslag, ved å møte Kongen i forbindelse med fortjenstmedaljen, sier Lerø.

– Kunne i det minste fått en sykemelding

Han mener besøket på Slottet burde vært forsøkt avlyst både av styret og Blomhoff selv.

– Man kunne i det minste fått til en sykemelding, eller hva som helst, for å unngå dette møtet. Når han går til Kongen, og både de og han vet at han er en bedrager, så har det gått for langt. Det er rett og slett hykleri, mener Lerø.

I kjølvannet at Betanien-avsløringene har det fra næringslivshold vært sagt at det ikke er unormalt med minnelige løsninger når det oppdages utro tjenere innad i bedriften. Ledelsesekspert Lerø mener Betanien saken er så stor at den uansett burde vært politianmeldt.

– Hvis en leder har begått underslag og betaler tilbake, kan man av og til forstå at man lar det bli med det. Men vi har jo et ansvar for å anmelde grove straffbare forhold. Her var det et såpass stort underslag over flere år at man bør man gå til politiet med en gang.

– Viktig med nye folk for Betanien

Konklusjonen til Lerø er altså at styret bør trekke seg.

– En skal ha respekt for at styret har tillit til en leder, og hvis de ikke hadde grunn til mistanke ville ikke underslaget alene få meg til å trekke den konklusjonen. Men når de i tillegg ikke har gått til politiet og latt det gå så langt at han gikk til Kongen, mener jeg det er god grunn til å stille spørsmål ved om man kan ha tillit til dette styret. Jeg tror det ville vært viktig med nye folk når Betanien nå må komme seg på rett kjøl igjen, sier Lerø.

– Visste ikke om audiensen

Styreleder Christian Hysing-Dahl har lest Lerøs kommentar.

– Han får mene det han vil, det kan ikke vi nekte ham. Men det var ukjent for oss at Blomhoff fikk audiens på Slottet, så det kunne vi ikke hindret, sier styrelederen.

– Mener du fortsatt dere ikke kunne håndtert saken annerledes?

– Jeg mener vi har behandlet saken etter beste evne, sier Hysing-Dahl.