Hopp til innhold

Mener arbeidsgivere bør droppe å spandere alkohol på sine ansatte

– Det bør bli slutt på å dele ut drikkebonger på julebordet, sier rusekspert.

Kari Lossius, fadirektør ved Bergensklinikken

BØR BETALE SELV: – Bedriftene burde kutte gratis bonger. Jeg mener ikke at ansatte ikke skal få lov til å drikke på julebordet, men det bør være rimelig at de betaler dette selv, sier Kari Lossius, fagdirektør ved Bergensklinikken.

Foto: Siri Løken / NRK

– Alkohol bør ikke betales av arbeidsgivere i det hele tatt, sier Kari Lossius, fagdirektør ved Bergensklinikken.

Hun har behandlet alkoholikere i mer enn 25 år, og forteller at festlige lag i jobbsammenheng er vanskelig for mange av dem.

– En av de aller største helsepolitiske utfordringene vi har er rus, og alkohol er verst, sier hun.

Vil ikke betale

Jonas Gahr Støre

NOK ER NOK: Partileder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet vil ha slutt på gratis alkohol på deres arrangementer. – Vi skal ikke betale for det, sa han under Debatten på NRK 12. januar.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Lossius forteller at mange pasienter med alkoholavhengighet gruer seg for å ta del i det sosiale livet i en bedrift.

– Bedriftene burde kutte gratis bonger. Jeg mener ikke at ansatte ikke skal få lov til å drikke på julebordet, men det bør være rimelig at de betaler dette selv.

Hun får støtte fra Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, som vil ha slutt på gratis alkohol under arrangementer i regi av Ap.

– Jeg legger meg ikke opp i om folk drikker alkohol eller ikke, men vi skal ikke betale for det, uttalte han under Debatten på NRK 12. januar.

Også Unge Høyre har innført alkoholforbud på sine arrangementer.

Takker Metoo

Camilla Lynne Bakkeng, fagleder i Akan, som hjelper ledere og medarbeidere til å
forebygge og håndtere rus og avhengighet, synes dette er bra.

Hun forteller at flere bedrifter nå begynner å vurdere om retningslinjene for alkohol er gode nok.

– Metoo-kampanjen har gitt bedriftene et språk og en anledning til å se på sine kjøreregler. I det siste har mange fortalt at de reviderer retningslinjene i bedriftene.

Også Lossius tror Metoo-fenomenet har skapt en holdningsendring, og håper debatten kan gjøre at bedrifter og andre aktører revurderer fri flyt av alkohol på sine arrangementer.

– Jeg tror folk skjønner at det fint går an å vise sosial kompetanse uten at man må ha masse alkohol. Nå kan vi snakke høyt om det, og si at nei, det er ikke OK å bruke alkohol på ungdomsarrangementer der det finnes 16-åringer, sier hun.

Ser på rutinene

Bergen Næringsråd er blant dem som nå vurderer om de har gode nok rutiner.

Rådgiver Iver Belle-Ramos og studentpraktikant Juni Jebsen Lynngård synes det er bra at mange arbeidsgivere nå går gjennom retningslinjene sine om alkohol.

– Vi er for dårlige i Norge, og man må ofte ha en forklaring på hvorfor man ikke drikker, sier Belle-Ramos.

Også Lynngård opplever at drikkepresset er stort i sosiale sammenhenger.

– Hvis det er alkohol til stede føler man kanskje at det er greit å drikke veldig mye og situasjoner kan eskalere. Det kan bli svært ubehagelig for dem som ikke liker å drikke, så det er bra at vi får et nytt fokus på dette, sier hun.