Hopp til innhold

Melodi Grand Prix i Bergen mottok bombetrussel

På dagen 30 år etter røper Grieghallen-sjefen en godt skjult hemmelighet: De mottok en bombetrussel midt under Grand Prix-sendingen i 1986.

Fra Grieghallen 3. mai 1986

SISSELS KVELD: Se pauseinnslaget i Melodi Grand Prix i Grieghallen, for 30 år siden i dag.

Historien ble fortalt av Rolf Skogstrand, arrangementssjef i Grieghallen i en årrekke, i dagens morgenradiosending på NRK Hordaland.

I dag er det 30 år siden MGP-finalen i Bergen. En sending som i bergenseres øyne satte Bergen på kartet, som i hvert fall satte Sissel Kyrkjebø på kartet, og som ellers veltet seg skånselløst i bergensiana og postkortbilder fra byen mellom de syv fjell.

Fortsatt vil mange bergenseres hjerterøtter svulme av minnene. Men veldig få har visst hvor nær sendingen var å bli brått avsluttet.

Hør Skogstrand fortelle om bombetrusselen

Politimesteren tok avgjørelsen

– Det var etter at sendingen hadde begynt. Vi fikk telefon om at det skulle gå av en bombe, forteller Skogstrand.

Gode terrorråd var dyre. Politiet hadde hovedansvaret for sikkerheten, og kronprinsfamilien satt i salen.

Like før sendingen startet, hadde dessuten kronprinsesse Sonja blitt dynket ned av illeluktende væske på vei inn den røde løperen. Kvinnen som kastet væsken, var blitt pågrepet.

Rolf Skogstrand

MOTTOK BOMBETRUSSEL: – Det ble gjort en risikovurdering i full fart, og det ble bestemt å la sendingen fortsette. Det var jo da også bare en tom trussel. Men der og da kitlet det litt i magen, sier Rolf Skogstrand (arkivfoto).

Foto: NRK

Skulle de ta denne andre trusselen alvorlig?

– Politimesteren fikk melding på øret om at vi hadde mottatt en trussel, sier Skogstrand.

Politimesteren var den smått legendariske, nå avdøde Oskar Hordnes. Han tok beslutningen om å la sendingen gå sin gang.

– Det ble gjort en risikovurdering i full fart, og det ble bestemt å la sendingen fortsette. Det var jo da også bare en tom trussel. Men der og da kitlet det litt i magen, sier Skogstrand.

Ukjent for sendesjefen

Historien har vært ukjent for de fleste, også NRKs prosjektleder den gangen, Per Selstrøm.

– Det kom aldri til oss. Hvis det hadde blitt vedtatt å evakuere salen, hadde vi blitt involvert, sier Selstrøm, som i dag er pensjonist.

– Det viste seg jo å være en riktig beslutning. Men i dag ville det nok vært veldig mye mer alvorlig, siden det har vært så mange attentater, legger Selstrøm til.

Bergenserne fintet ut NRK

Sendingen ble hyllet den gangen som en tilnærmet plettfri produksjon. Selstrøm husker likevel to ting som ikke gikk slik det skulle:

– Det ene var episoden med kronprinsessen. Det andre var at regien vår hadde planlagt alt ned til minste detalj - bortsett fra én ting: Vi var ikke forberedt på at salen skulle reise seg under avspilling av Bergenssangen. Da mistet vi et bilde, erindrer Selstrøm.