NRK Meny
Normal

Media ble stengt ute da Brækhus besøkte kreftsyke barn

Sykehuset fryktet kontroverser grunnet debatten om proffboksing. – Dette minner om ideologisk fundamentalisme. Cecilia hadde et genuint ønske om å spre glede til disse barna i julen, sier manageren.

Cecilia Brækhus

BESØKTE KREFTSYKE BARN: Cecilia Brækhus besøkte fredag Kreftavdelingen på Haukeland sykehus. Der var også media invitert, men invitasjonen ble trukket tilbake grunnet frykt for kontroverser.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Cecilia satte stor pris på å bli spurt om å komme og spre glede og trivsel, og svarte ja på direkten. Hun var glad for å få sjansen til å glede barn i en vanskelig situasjon, sier Rune Brynhildsen, kommersiell manager for stjernebokseren Cecilia Brækhus.

Olav Mella

REAGERTE PÅ MANGLENDE DISKUSJON: Olav Mella, direktør ved Kreftavdelingen på Haukeland sykehus, har gitt beskjed om at ledelsen skal konsulteres neste gang en potensielt kontroversiell gjest inviteres til sykehuset.

Foto: Haukeland universitetssjukehus

Fredag besøkte hun syke barn på Kreftavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen.

Også sykehuset var glad for at Brækhus ville komme, og inviterte media til å være med på seansen. Men to dager før besøket ble invitasjonen til media plutselig trukket tilbake.

– Jeg kjente ikke til at Brækhus skulle komme før jeg fikk en e-post fra en lege som reagerte på besøket. Da sa jeg til den som hadde invitert henne at det kanskje hadde vært lurt å diskutere det med ledelsen først, fordi et slikt besøk kunne være kontroversielt med tanke på sammenhengen mellom proffboksing og hodeskader, sier Olav Mella, direktør ved Kreftavdelingen på Haukeland sykehus.

– Så invitasjonen til media ble trukket tilbake på grunn av frykt for kontroverser?

– Det kan være. Det var vel kanskje det at man ønsket å nedtone det litt. Jeg har ikke noen motforestillinger mot Brækhus som person, men jeg forstår også kontroversene. Vi burde diskutert dette på forhånd, sier Mella.

Ville ikke legitimere proffboksing

Legen som gjorde avdelingsdirektøren oppmerksom på besøket, var hjerneskadespesialisten Eirik Vikane. Han har ved flere anledninger uttalt seg kritisk mot proffboksing, senest i et intervju med NRK i går.

Eirik Vikane

REAGERTE PÅ BRÆKHUS-BESØK: Hjerneskadespesialist Eirik Vikane mener Haukeland sykehus ikke bør være mikrofonstativ for folk som driver kontroversiell idrett.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Jeg spurte om det var en del en del av Helse Bergen sin policy å legitimere proffboksing. Vi er jo et helseforetak som behandler folk med hjerneskade. Når sykehuset ville la noen som driver en så kontroversiell sport eksponere sin aktivitet hos oss, og nærmest gjøre sykehuset til en markedsføringsplass, stilte jeg spørsmål ved om man hadde vurdert hvordan folk ville oppfatte helseforetaket, sier Vikane.

Tirsdag kveld ble forbudet mot proffboksing opphevet i Stortinget. Samme morgen hadde Vikane en kronikk på trykk i Bergens Tidende med tittelen «Boksing er hjerneknusing».

LES OGSÅ: – Ville aldri jobbet som lege for Brækhus

– Kan ikke være mikrofonstativ for folk som driver omstridt aktivitet

Senere på dagen, før avstemmingen i Stortinget, oppdaget Vikane informasjonen om Brækhus' planlagte besøk på sykehusets intranettsider.

– Der sto det at hun skulle komme, og at det skulle gjennomføres intervjuer. Det er fint at hun vil glede barn, for det er ingenting som gleder dem mer enn å få besøk av personer som henne. Problemet er hvis sykehuset blir mikrofonstativ for folk som driver omstridt aktivitet, sier Vikane.

Hvis det primære målet er å glede barn, er det ingenting galt i det.

Overlege Eirik Vikane

Han mener også timingen for besøket, tre dager etter saken ble behandlet i Stortinget, er påfallende.

– Hvis det primære målet er å glede barn, er det ingenting galt i det. Men det er forskjell på å komme som privatperson og ta med seg media. Da kan man stille spørsmål ved motivet, mener Vikane.

Han sier han tok invitasjonen til Brækhus opp med en tillitsvalgt, og at saken deretter gikk til informasjonsavdelingen.

Fremtidige invitasjoner blir nøye diskutert

Avdelingsdirektør Olav Mella sier han ikke har bedt eksplisitt om at invitasjonen til media ble trukket tilbake, men legger ikke skjul på at han ga beskjed om at han syntes saken burde vært diskutert på ledelsesnivå først.

– Er du enig med Vikane i at besøket til Brækhus var uheldig?

– Rent medisinsk har han selvsagt rett. Det er spesielt at man driver en idrett der målet er å skade motstanderen. Jeg har gitt beskjed om at vi ved fremtidige anledninger skal diskutere slike invitasjoner på forhånd, sier Mella.

Jeg har gitt beskjed om at vi ved fremtidige anledninger skal diskutere slike invitasjoner på forhånd.

Avdelingsdirektør Olav Malla

– Vil dere da la være å invitere Brækhus, på grunn av tilknytningen til proffboksing?

– Jeg er sikker på at det hadde blitt diskutert. Dette er et sykehusmiljø, og da er det litt spesielt med tanke på at dette er en idrett der målet er å skade motstandere, sier Mella.

Avdelingsdirektøren opplyser at han ikke har mottatt flere reaksjoner på Brækhus-besøket enn den fra Vikane.

– Minner om ideologisk fundamentalisme

Rune Brynhildsen

FORUNDRET: Kommersiell manager for Cecilia Brækhus, Rune Brynhildsen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Cecilia Brækhus' kommersielle manager, Rune Brynhildsen, er klar på at det var sykehuset, og ikke teamet rundt bokseren, som inviterte media.

Han forteller at Brækhus fikk invitasjonen for nærmere tre uker siden, og sier han er svært forundret over at sykehuset trakk medieinvitasjonen for å unngå kontroverser.

– Jeg har veldig stor respekt for de helsefaglige innvendingene som har kommet, men nå er proffboksingsforbudet opphevet i Stortinget. At noen likevel vil stanse et besøk som er til stor glede for en gruppe pasienter som har det vanskelig, minner om en ideologisk fundamentalisme som jeg ikke har spesielt mye til overs for. Det virker som om Vikane setter hensynet til seg selv over hensynet til pasientene, sier Brynhildsen.

– Uhørt å antyde noen annen motivasjon

Han sier Brækhus har fortalt at hun hadde en veldig hyggelig samling med barna på sykehuset, og mener overlege Eirik Vikane ikke klarer å skille sak og person.

– Han fortsetter sin propagandakamp mot proffboksing. Spørsmålet er jo hva som blir det neste. Hvis Brækhus eller Tim-Robin Lihaug skulle ha behov for behandling i julen, vil de da nekte dem det også? Nei, dette er ganske betegnende for noe av motstanden som har vært mot proffboksing. Den går på et dyptpløyende ideologisk nivå. Men dette er en sammenblanding som ikke er Helse Bergen verdig, tordner manageren.

Jeg ønsker Vikane god jul, og god bedring.

Rune Brynhildsen, kommersiell manager for Cecilia Brækhus

– Så dette besøket var ikke noe PR-fremstøt fra deres side?

– Hvis Vikane tror det, må han sjekke fakta. Jeg har e-poster som viser at det var sykehuset som inviterte. Cecilia takket ja på bakgrunn av et genuint ønske om å spre glede til disse barna i julen. Det er både uhørt og ufint å antyde at det skal være noen annen motivasjon som ligger til grunn. Jeg ønsker Vikane god jul, og god bedring, sier Brynhildsen.

LES OGSÅ: Idrettsforbundet ikke fornøyd med endringene i knockoutforskriften

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"